Obama: foto met tulband zaait angst

Barack Obama in de kleding van een dorpoudste in Wajir, op het platteland van Noordoost-Kenia. De foto werd gisteren openbaar. Foto AP Obama in Kenia. Foto AP ** ADDING THE DATE OF THE PHOTOGRAPH - FILE ** Sen. Barack Obama, D-Ill., right, is dressed as a Somali Elder by Sheikh Mahmed Hassan, left, during his visit to Wajir, a rural area in northeastern Kenya, near the borders with Somalia and Ethiopia in this file photo from Aug. 27, 2006. The garb was presented to Obama by elders in Wajir. Obama's estranged late father was Kenyan and Obama visited the country in 2006, attracting thousands of well-wishers. (AP Photo) Associated Press

Het campagneteam van Barack Obama is boos over de publicatie gisteren van een oude foto waarop de Democratische koploper traditionele Somalische kleding draagt.

De foto is genomen tijdens een dienstreis die de senator in 2006 maakte in het noordoosten van Kenia, aan de grens met Somalië. Een medewerker van Obama’s rivaal Hillary Clinton stuurde de foto naar het veelgelezen weblog Drudge Report. „Zou deze foto niet op alle voorpagina’s staan als het HRC [Hillary Rodham Clinton] betrof”, schrijft de medewerker in een begeleidend e-mailtje.

„Op dezelfde dag dat senator Clinton een toespraak houdt waarin ze spreekt over het herstellen van het respect voor Amerika in de wereld, is haar campagne betrokken bij de meest beschamende en beledigende angstzaaierij”, aldus Obama’s campagnemanager David Plouffe.

Hoewel Obama christen is, is hij al langer onderwerp van een fluistercampagne dat hij moslim zou zijn. Zijn vader is Keniaan en Obama zelf groeide deels op in Indonesië, het grootste moslimland ter wereld. In het verleden verspreidden rechtse media het gerucht dat hij daar zou zijn opgeleid aan madrassas. Tv-zenders maakten bovendien wel eens een ‘tikfout’ in zijn achternaam, waardoor hij in beeld kwam als Barack ‘Osama’, naar de terroristenleider Osama bin Laden.

Zijn tweede naam is bovendien Hussein. In door de tegenpartij gebruikte robocalls (spotjes die een computer telefonisch verspreidt) is Obama al aangeduid met deze weinig gebruikte tweede naam.

Clintons team ging gisteren niet in op het verwijt dat zij achter de foto zit. „Hillary heeft ook vaak traditionele kleding gedragen in landen die zij bezocht en foto’s daarvan zijn wijdverspreid.” Vandaag houden Obama en Clinton hun laatste debat voor de belangrijke voorverkiezingen in Ohio en Texas op 4 maart. (AP)