Nederlandse zaden naar genenkluis in Spitsbergen

De Svalbard Global Seed Vault op Spitsbergen zit 120 meter diep in een berg en moet bestand zijn tegen aardbevingen en kernoorlogen. Foto AP The Svalbard Global Seed Vault is seen Monday Feb. 25, 2008 in Longyearbyen, Norway. A "doomsday" vault built to withstand an earthquake or nuclear strike is ready to open deep in the permafrost of an Arctic mountain, where it will protect millions of agriculture seeds from man-made and natural disasters. The vault is to be officially inaugurated on Tuesday, less than year after crews started drilling in Norway's Svalbard archipelago, about 1,000 kilometers (620 miles) from the North Pole. The vault has the capacity to store 4.5 million seed samples from around the globe, shielding them from climate change, wars, natural disasters and other threats. (AP Photo/John McConnico) Associated Press

Nederland heeft 18.000 zaadmonsters van onder meer sla, spinazie, kool, ui, paprika, tomaat, witte bonen, tarwe, gerst en maïs naar het Noorse eiland Spitsbergen gestuurd. Dat meldde het ministerie van Landbouw gisteren. Op Spitsbergen worden de zaden opgeslagen in de Svalbard Global Seed Vault, een ondergrondse ‘genenkluis’ duizend kilometer van de Noordpool, die vandaag wordt geopend.

De internationale genenbank is op initiatief van Noorwegen gebouwd om zoveel mogelijk plantsoorten op een veilige manier voor lange tijd op te slaan. Dit om de verscheidenheid aan landbouwgewassen te waarborgen. In de kluis moeten zaden klimaatveranderingen, oorlogen en rampen kunnen overleven. Noorwegen heeft andere landen uitgenodigd om zaden naar Spitsbergen te sturen.

De genenbank zit 120 meter diep in een berg. De zaden worden bij een temperatuur van min 18 graden Celsius bewaard. In de kluis kunnen ongeveer 4,5 miljoen soorten zaden worden opgeslagen, tot 2 miljard zaden in totaal. Stroomuitval levert geen direct probleem op, omdat de permafrost ervoor zorgt dat de zaden goed geconserveerd blijven. (NRC)

Bekijk een interactieve graphic van de kluis via croptrust.org