Nederlandse zaden naar genenkluis in Spitsbergen

Nederland heeft 18.000 zaadmonsters van onder meer sla, spinazie, kool, ui, paprika, tomaat, witte bonen, tarwe, gerst en maïs naar het Noorse eiland Spitsbergen gestuurd. Dat meldde het ministerie van Landbouw gisteren. Op Spitsbergen worden de zaden opgeslagen in de Svalbard Global Seed Vault, een ondergrondse ‘genenkluis’ duizend kilometer van de Noordpool, die vandaag wordt geopend.

De internationale genenbank is op initiatief van Noorwegen gebouwd om zoveel mogelijk plantsoorten op een veilige manier voor lange tijd op te slaan. Dit om de verscheidenheid aan landbouwgewassen te waarborgen. In de kluis moeten zaden klimaatveranderingen, oorlogen en rampen kunnen overleven. Noorwegen heeft andere landen uitgenodigd om zaden naar Spitsbergen te sturen.

De genenbank zit 120 meter diep in een berg. De zaden worden bij een temperatuur van min 18 graden Celsius bewaard. In de kluis kunnen ongeveer 4,5 miljoen soorten zaden worden opgeslagen, tot 2 miljard zaden in totaal. Stroomuitval levert geen direct probleem op, omdat de permafrost ervoor zorgt dat de zaden goed geconserveerd blijven. (NRC)

Bekijk een interactieve graphic van de kluis via croptrust.org