Mixed signals

Hebben we nét veertig seksloze EO-dagen achter de rug, dirigeert ChristenUnie-leider Rouvoet ons alweer het konijnenhok in.

Dat noem ik: mixed signals.

Wat zei onze vice-premier precies? Hij wil „terughoudend” zijn met geboortepolitiek, vindt het gewenste aantal kinderen „een persoonlijke keuze” en wil een debat over baarpremies „voorkomen”. Staat genoteerd. En dus? Dus is het „interessant” om „een discussie te voeren” over hoe we ons gemiddelde van 1,7 kind op kunnen krikken „tot 2,1”.

Ernstige ruis op de lijn.

Vanwaar deze heimelijke fokplicht? „Om de kosten van de vergrijzing te dekken”, zegt Rouvoet. Oh, vandaar. Nu wil ik „oppassen” met het gebruik van „grote woorden”, maar die redenatie is „te stompzinnig” om ook maar „één woord” aan vuil te maken.

Dus daar gaat-ie dan.

Waarom is de vergrijzing een groeiend probleem? Niet omdat we opeens zoveel ouder worden. De gemiddelde levensverwachting was vijf decennia geleden al 73 jaar, nu 78. En niet omdat we plots minder zijn gaan werken. De arbeidsproductiviteit stijgt jaarlijks met ruim twee procent. Waarom dan? (Tromgeroffel)

Te veel mensen.

Ik weet niet of Rouvoet bekend is met de voorgeschiedenis van zijn oplopende begrotingstekort, maar de grijsaards die de komende twintig jaar massaal richting opvanghuis De Zonnehoeve schuifelen om daar op onze kosten hun laatste uurtjes vol te scrabbelen, hebben een bijnaam: babyboomers. Ja, onze voorouders wisten dondersgoed hoe je een bevrijding moest vieren. Eerst deep throat en dan: zonder condoom. Niets dan lof daarvoor – het waren immers hún kinderen die dit land van de grond af hebben opgebouwd.

Maar dood gaan, ho maar.

Kostendekkend copuleren is niet echt, wat je noemt, een langetermijnstrategie. Denkt de minister van Jeugd en Gezin soms dat de hedendaagse pasgeborene ter wereld komt, carrière maakt en dan spontaan het loodje legt?

Verwarring alom.

Premier Balkenende zei anderhalve week geleden in de reli-show Hour of Power dat een mens „zonder geloof niet kan functioneren”. Ook daar heb ik lang over nagedacht. Rouvoet atheïst?

Ik geef ’t op.

Rob Wijnberg

    • Rob Wijnberg