Menselijke keten van Palestijnen uit protest tegen blokkade Gaza

Beit Hanoun. Duizenden Palestijnen, hoofdzakelijk scholieren, hebben gisteren een menselijke keten gevormd aan de grens met Israël om te protesteren tegen de Israëlische economische blokkade van de Gazastrook. Israël heeft extra militairen en politieagenten naar de grens gestuurd. De betoging is georganiseerd door het Volkscomité tegen de belegering van Gaza, die wordt geleid door medestanders van de moslimfundamentalistische Palestijnse organisatie Hamas. Het gaat om een ”schreeuw van alarm opdat de wereld reageert”, aldus organisator Jamal al-Khoudari. De grensovergangen tussen Israël en de Gazastrook zijn sinds juni zo goed als permanent gesloten. Om Hamas te bewegen de raketbeschietingen te stoppen heeft Jeruzalem ook de levering van brandstof, stroom en humanitaire goederen beperkt, wat heeft geleid tot een tekort aan sommige basisproducten en tot stroomonderbrekingen.