Mariniers naar missie EU Tsjaad

Nederland zal naar verwachting vijftig à zestig mariniers sturen naar Tsjaad. De mariniers gaan deel uitmaken van EUFOR, de missie van de Europese Unie in het Afrikaanse land. In mei moeten 3.700 militairen actief zijn in Tsjaad. Naar verwachting zal het kabinet hiertoe aanstaande vrijdag beslissen, zo hebben bronnen binnen het ministerie van Defensie bevestigd.

De mariniers (een elitekorps dat zich heeft gespecialiseerd in amfibische operaties binnen de marine) zal volgens planning voor een jaar deel uitmaken van een Iers bataljon.

De voorbereidingen van de EU-missie zijn deze maand begonnen. Op dit moment zijn zo’n 500 militairen uit de EU in Tsjaad. Dat land gaat op dit moment gebukt onder de onrust in de west-Soedanese regio Darfur, dat grenst aan Tsjaad. Daar zijn door geweld circa 200.000 mensen omgekomen. Door het aanhoudende geweld zijn ongeveer 2,5 miljoen mensen op de vlucht geslagen. In het gebied waar EUFOR actief wordt, zitten ongeveer 450.000 vluchtelingen. EUFOR wil de veiligheid van deze vluchtelingen vergroten.

Al in de zomer van vorig jaar maakte het kabinet bekend dat er werd nagedacht over de inzet van militairen in Tsjaad. De planning van de missie duurde langer dan gedacht. Militaire vakbonden hebben kritiek op het besluit. Zij vinden dat deze missie, naast de inzet in Uruzgan, te veel vergt van de krijgsmacht.