Lentekriebels

Een typisch Nederlands beeld. Dennis Beek, die geregeld voor nrc.next fotografeert, vertelt: „Ik was voor het tijdschrift De Boerderij op weg naar een opdracht in De Punt (Drenthe). Onderweg zag ik drie keer buiten een waslijn vol wasgoed hangen. Terwijl het nog amper tijd is voor de lentekriebels worden de onderbroeken en theedoeken al weer buiten gedroogd.

„Ook op het adres waar ik heen ging, hing de lijn vol. Eerst zat er nog een witte kat onder, maar toen ik mijn camera tevoorschijn haalde, rende hij weg. Ik heb bewust een laag standpunt ingenomen bij het nemen van de foto; de horizon is zo onzichtbaar geworden. Als je rechtop staat, zie je dat het wasgoed eigenlijk tegen de bosrand ‘aanhangt’ en dat gaf een minder mooi beeld. Nu hangt het wit mooi tegen de blauwe lucht.

„Het maken van zo’n foto gaat eigenlijk in twee stappen. Eerst valt het je op dat er nu, in februari, al wasgoed buiten hangt. Als je dat eenmaal geconstateerd hebt, ga je nadenken over de compositie. Een bijkomend effect van de lichtval op deze foto is dat je de schaduw van de eerste rij wasgoed op de tweede rij ziet.”