Klink: onderzoek kosten zorg

Minister Klink (Volksgezondheid, CDA) heeft de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) opdracht gegeven om te onderzoeken hoe de kosten in de gezondheidszorg kunnen worden beheerst.

Dat heeft de woordvoerder van Klink vanochtend laten weten. De minister vindt dat de uitgaven „beheersbaar moeten blijven” en dat de miljarden euro’s „op een goede manier moeten worden besteed”. Met het onderzoek wil Klink meer inzicht krijgen in de voortdurende kostenstijgingen in de zorg, aldus het ministerie.

Bovendien wil de minister dat de RVZ, een van zijn belangrijkste adviesorganen, bestudeert hoe het management in de zorg kan worden verbeterd. De directies zouden volgens hem een grotere rol moeten spelen bij het beter beheersen van de uitgaven in de zorgsector, zegt de woordvoerder.

Vorige maand bleek uit onderzoek van bureau Ecorys dat de kosten van de ziekenhuiszorg in acht jaar tijd was gestegen van 10 naar 18 miljard euro. Bovendien kwam Ecorys er niet achter wat de oorzaken waren van deze kostenstijgingen. Dat komt onder meer doordat de financiering van de zorgsector complex is.

De zorgkosten stijgen sinds zes jaar harder dan het ministerie van VWS begroot. Elk jaar moet het ministerie tussentijds honderden miljoenen euro bijpassen.

De RVZ stelt dat het financieringssysteem in de zorg „het einde van zijn levensduur heeft bereikt”. Als er niets gebeurt, betekent dat volgens haar „belangrijke risico’s” voor de politiek. Ook zou volgens haar het draagvlak in de samenleving kunnen afbrokkelen.