Kleinsma is onmiskenbaar vedette

Show Songs from the heart, door Simone Kleinsma. Gezien: 25/2 in ‘t Spant, Bussum. Tournee t/m 14/6. Inl. 0900-3005000, www.theatershows.nl

Natuurlijk is er een showtrap, met treden die van kleur verspringen. Een theatershow van Simone Kleinsma, met haar rijke bagage aan musicalrollen, kan niet zonder zo’n trap waarop ze eerst bovenaan kan staan om daarna zingend af te dalen, als de vedette die ze onmiskenbaar is - en die ze ook in Songs from the heart weer blijkt te zijn. Met zang en dans en een enkel verbindend tekstje.

Langzamerhand heeft Kleinsma, die dertig jaar geleden debuteerde, heel wat om op terug te kijken. En dat doet ze ook, met nummers uit musicals als Sweet Charity en Mamma Mia! Bovendien zingt ze nu al een solo uit de musical Sunset Boulevard die ze volgend seizoen gaat spelen. Verder omvat de voorstelling een charmante scène met (vertaalde) hits van The Carpenters en Stevie Wonder, een aantal Annie M.G. Schmidt & Harry Bannink-successen, een wondermooi troostliedje van Robert Long en een aanstekelijke potpourri van door elkaar gehusselde Songfestival-successen die als vrolijke pauzefinale een hoogtepunt is.

Minder interessant zijn de overbekende Broadway-songs. Niet omdat Kleinsma die nummers technisch niet aan zou kunnen, maar omdat ze niet veel kan toevoegen aan wat we al kennen. Alleen van een gevoelig gebarentaalnummer van Charles Aznavour, eerder door Liza Minnelli vertolkt, maakt ze een eigen creatie.

Songs from the heart is door Guus Verstraete geregisseerd als een ‘personality show’ waarin alle verschillende facetten hun eigen ruimte krijgen. De show krijgt af en toe extra vaart door de zingende dansers Daan Wijnands en Joost de Jong. Terwijl het achtmansorkest van Kino Haitsma niet alleen breeduit de musicallyriek laat horen, maar ook het vinnige ritme van een big band ten beste geeft.