Kerk Cuba reageert op Raúl

De Cubaanse bisschoppenconferentie heeft gisteren gezegd dat ze hoopt dat er onder president Raúl Castro meer ruimte voor debat blijft. Een kerkelijk persbericht werd voorgelezen op de staatstelevisie, hetgeen ongebruikelijk is op Cuba.

De bisschoppen brengen in herinnering dat ze, toen Fidel Castro ziek werd en de macht ‘tijdelijk overdroeg aan Raúl, hebben gebeden voor vrede. Ze stellen dat „dankzij deze vrede” onder Raúl meer ruimte kwam voor politiek debat. Zo organiseerde de regering in het hele land discussiebijeenkomsten. „We willen vandaag God bedanken omdat deze vrede het mogelijk maakte dat, op dit moment, de hoogste autoriteiten arbeiders, studenten en het hele volk uitnodigden om de meeste dringende problemen die ons volk aangaan te bespreken.”

De boodschap valt samen met het bezoek aan Cuba van de tweede man van het Vaticaan, kardinaal Tarcisio Bertone. Hij is op het eiland vanwege de tiende verjaardag van het beroemde bezoek van wijlen Johannes Paulus II die als eerste – en tot nu toe enige – paus Cuba na de revolutie bezocht.

Bertone zou vandaag spreken met Raúl en sprak gisteren al met de minister van Buitenlandse Zaken, Felipe Pérez Roque. Na afloop zei Bertone dat hij het met Roque niet had gesproken over de vrijlating van politieke gevangenen. Wel had hij de oude wensen van de kerk herhaald dat het verbod op religieus onderwijs moet worden opgeheven en dat geestelijken meer toegang krijgen tot gevangenissen. Ook zou de kerk graag vaker te zien en horen willen zijn op de staatsmedia.

Raúl maakte gisteren bekend dat generaal Julio Casas Regueiro hem opvolgt als minister van Defensie, een functie die hij sinds 1959 bekleedde. Casas werd zondag gepromoveerd tot een van de vijf vicepresidenten. Als eerste onderminister van Defensie leidde tot nu toe het militaire conglomeraat dat 60 procent van de economie controleert. (AP, AFP, BBC)