Kamervragen over lied ‘Kamervragen’

Houdt minister Remkes UFO’s onder de pet? En hoe is de moord op Pim Fortuyn verbonden met de JFS-straaljagers, de vuurwerkramp van Enschede, en de ondeugdelijke mijnen die klokkenluider Fred Spijkers in 1984 aan de kaak stelde? Op de single Kamervragen stelt het hiphop-duo Lange Frans en Baas B zo’n tien uiteenlopende politieke kwesties aan de orde. De fractie van Groen Links in de Tweede kamer is hierop ingehaakt en heeft daadwerkelijk Kamervragen over het lied gesteld, aan premier Balkenende.

Kamerlid Tofik Dibi (26) vraagt de premier om helderheid te verschaffen over de in het lied aangesneden onderwerpen. Hij vraagt verder of de premier zich herkent in de onvrede over het „gebrek aan transparantie en verantwoording” van dit kabinet. Balkenende heeft nog niet geantwoord.

Dibi zegt op zijn blog: „Ik herkende me direct in het gevoel dat zij vertolken. Ook ik stoor me eraan dat dit kabinet weigert verantwoording af te leggen over belangrijke issues. De mensen van de straat begrijpen niet waar dit kabinet mee bezig is. Zo stellen Lange Frans en Baas B de oorlog in Irak aan de kaak. Een ander goed voorbeeld dat ze aansnijden is het rookverbod in coffeeshops. Dat is net zo gestoord als een dansverbod in een discotheek.”

Dat laatste is overigens een van de weinige kwesties die niet in het lied voorkomt. Wel klagen de rappers over het alcoholverbod in coffeeshops. Verder stellen ze: „Uw overheid gaat over lijken.” En roepen ze op tot een staatsgreep: „Ik ben klaar voor een coupe, dit is niet wat we willen.”

Baas B (Bart Zeilstra) zegt tegen het persbureau ANP: „Het nummer gaat niet over één kwestie, maar over een algemeen gevoel dat breder is dan Nederland.” Lange Frans (Frans Frederiks) voegt toe: „We worden expres dom gehouden. Het gros van de mensen weet nauwelijks wat de overheid allemaal beslist.”