Kamer eist uitleg minister in Uruzgan

Minister Van Middelkoop (Defensie, ChristenUnie) of staatssecretaris De Vries (Defensie, CDA) moet naar de Afghaanse provincie Uruzgan om de daar aanwezige Nederlandse militairen uitleg te geven over het onderzoek naar het incident met eigen vuur in januari.

Dat vindt een Kamermeerderheid van CDA, PvdA, SP en VVD. Bij het desbetreffende incident werden twee Nederlandse en twee Afghaanse militairen gedood.

De Kamer sluit zich hiermee aan bij een oproep van de militaire vakbond ACOM. Volgens de bonden herkennen enkele betrokken militairen zich niet in het officiële onderzoeksrapport over het fatale schietincident. De conclusies die in het rapport worden getrokken vinden ze te stellig. De situatie tijdens het vuurincident zou te onoverzichtelijk zijn om achteraf vast te stellen wat er exact is gebeurd.

„Zo’n oproep van de Kamer kan alleen hier”, zegt militair historicus Christ Klep. „Het laat zien hoe moeilijk Nederland omgaat met incidenten. Het is ondenkbaar dat de Spaanse, Britse of Amerikaanse minister van Defensie wordt opgeroepen naar het missiegebied te gaan om daar uitleg te geven.”

Commandant der strijdkrachten Dick Berlijn heeft met een gisteren gepubliceerde column op de website van het ministerie van Defensie de onrust proberen weg te nemen. Berlijn schrijft dat Defensie geen maatregelen zal treffen tegen de betrokken militairen.

Berlijn: „De uitkomsten van het onderzoek, hoe moeilijk die ook voor ons zijn, geven geen aanleiding maatregelen te nemen tegen individuele militairen. Er is maar één militair op aan te spreken. En dat ben ik. Helaas moeten we op basis van gesprekken met de betrokken militairen, van radioverkeer, van Apachebeelden en ander bewijsmateriaal constateren dat in alle gevallen ‘eigen vuur’ de oorzaak van deze tragische incidenten is geweest.”

Uit het onderzoek werd duidelijk dat er op één avond drie incidenten waren waarbij Nederlandse militairen op collega’s of op bondgenoten hebben geschoten.

Het Openbaar Ministerie doet nog onderzoek naar de zaak.

Uruzgan: pagina 3

Achtergronden over de missie in Uruzgan op nrc.nl