Joe Jackson als barpianist en cynisch commentator

cd pop Joe Jackson: Rain ***--

cd pop

Joe Jackson: Rain ****

Joe Jackson speelt sinds 2003 weer met zijn oude bandleden Graham Maby (bas) en Dave Houghton (drums). Gitarist Gary Sanford die er op Volume 4 (2003) bij was, is inmiddels weer uit beeld. Dat betekent dat op zijn nieuwste cd zijn piano de hoofdrol krijgt. In lange soepele rollers, of bonkend als een kind, is Jackson hier de barpianist of de cynische commentator die zijn beschouwingen kakofonisch onderstreept. Jackson is de soepele muzikant die put uit jazz, pop. Hij laat rijk aangezette akkoorden contrasteren met zijn nog altijd schelle stem, die laveert tussen grotesk en gevoelvol. Hij neemt graag aanstoot – aan praatzieke vrouwen, het rookverbod – en zingt er getergd over. King Pleasure Time is een verrassend rockabilly-deuntje, verpakt in pianoakkoorden. Het is snel en swingend, en laat horen dat Jackson een brede blik houdt waarin plaats is voor beschouwing én onstuimigheid.

Joe Jackson treedt op: 7 en 8 maart in Paradiso, Amsterdam.