Internet Weblog van de dag

Weinig schrijvers bij Wikipedia.

‘Wikipedia is een oligarchie’.Marie-José Klaver over het democratische gehalte van Web 2.0:‘Web 2.0 is niet zo democratisch als vaak beweerd wordt. Dat schrijft Chris Wilson in een kritisch artikel in Slate. Sociale sites als Wikipedia en Digg worden misschien door miljoenen mensen bezocht, maar het idee dat miljoenen internetgebruikers bij de inhoud betrokken zijn, is een misverstand, zegt Wilson. Slechts één procent van de bezoekers van Wikipedia schrijft artikelen en redigeert content, blijkt uit onderzoek van het Palo Alto Research Center. De sociale nieuwssite Digg wordt gedomineerd door 100 actieve gebruikers. In 2007 plaatsten zij 44 procent van de topverhaleng. In 2006 zelfs 56 procent. Als je naar deze cijfers kijkt kun je zeggen dat de wisdom of the crowds een illusie is. Wilson kijkt ook naar het gedrag van actieve Wikipedianen en Diggers. Zij doen zich voor als oligarchen. Toen Digg ervoor wilde zorgen dat een kleine groep gebruikers niet meer zo’n grote invloed had, dreigden de Diggers met een boycot. „Despite the fairy tales about the participatory culture of Web 2.0, direct democracy isn’t feasible at the scale on which these sites operate. Still, it’s curious to note that these sites seem to have the hierarchical structure of the old-guard institutions they’ve sought to supplant.”Lees meer op nrc.nl/klaver