Ik voel een cowboytrend aankomen

Wie zijn de freaks die de Internet Movie Database aanvullen? Die door hebben dat de pick-uptruck, gebruikt in No Country For Old Men, pas in 1981 op de markt kwam terwijl de film zich in 1980 afspeelt? Die zien dat het figurerend snoeppapiertje een ingrediëntenlijst bevat, terwijl dat in 1980 nog niet verplicht was?

Het is verslavend om de lijsten met goofs en trivia door te lezen op de IMDb. Wat de freaks hebben gemist, is de geniepige sluikreclame voor cowboylaarzen. De ene hoofdpersoon gebruikt ze als geweersteun. De ander trekt ze uit als hij gewond is en er, oeps, een lodderige scheut bloed over de rand golft. Als de ene een echte cowboywinkel binnenkomt, heeft hij weinig anders aan dan zijn eigen trouwe laarzen en een ziekenhuishemdje, de ander past tijdens het moorden steeds goed op of er geen bloedspetters op zijn boots komen. Kortom, morgen ga ik nieuwe laarzen kopen.

De Oscarwinnende film van de Coen-broers gaat over een psychopaat met een over de top kapsel die de hoofdpersoon (cowboy Llewelyn, die zelfs een snor sexy doet lijken) achterna zit om een geldkoffer af te pakken. Daarbij gretig gebruikmakend van casual violence met een slachthuisapparaat, tegen de achtergrond van een melancholisch Texas.

Zodra we de bioscoop uit zijn, wil ik weer eens verhuizen naar het midden van Amerika. Waar de woestijn zo leeg is dat staten de vorm van een perfect vierkant hebben, waar rammelende pick-uptrucks over onverharde wegen sturen en waar je stugge, doch uit het juiste hout gesneden mannen treft met brede schouders om op te leunen.

Het lijkt dat de Academy ook een dingetje heeft met cowboys en woestijnen. Een andere film die een Oscar kreeg, is There Will Be Blood, een hebzucht-/religie-/oliedrama dat ook in Texas is gefilmd – volgens IMDb nota bene náást de set van de Coens. En Brokeback Mountain zorgde in 2005 al voor drie Oscars.

Ik voel een cowboytrend aankomen. Het Boer zoekt Vrouw-succes is schijnbaar te danken aan onze hunkering naar een traag en overzichtelijk leven. Laat dat nou de core business van cowboys zijn. Het is een kwestie van schieten, beschoten worden en verder wat zwijgend in de verte staren.

Advies aan filmmakers: zoek een fijn westernverhaal en leef je uit met mompelende mannen, zandvlaktes en voorbijwaaiende pluizenbollen. De cowboy is de Amerikaanse variant van onze boer, maar dan met een geweer – en mooie schoenen.

Olga van Ditzhuijzen

Aaf heeft tot en met vrijdag vakantie.

    • Olga van Ditzhuijzen