Foto van jeugdliefde Anne Frank opgedoken

Foto en briefje van Peter Schiff Foto’s Ernst Michaelis Michaelis, Ernst

Een jongen op wie Anne Frank heimelijk verliefd was, heeft eindelijk een gezicht gekregen. Ruim 62 jaar nadat Peter Schiff, net als Anne, in een concentratiekamp aan zijn einde kwam, heeft een jeugdvriend een foto van hem vrijgegeven.

De Anne Frank Stichting heeft de authenticiteit van de afbeelding, die zondag door de Britse krant The Observer werd gepubliceerd, gisteren bevestigd.

Peter en zijn boezemvriend, Ernst Michaelis, kenden elkaar uit Berlijn, waar ze op school nauw bevriend met elkaar waren geraakt. De familie Schiff besloot in 1939 wegens de toenemende jodenvervolgingen door de nazi’s uit te wijken naar Amsterdam. Bij hun afscheid schonken de jongens elkaar een foto van zichzelf, ter bezegeling van hun vriendschap. Ernst belandde kort daarop via een van de zogenoemde ‘Kindertransporte’ voor joodse kinderen in Groot-Brittannië. Hij overleefde de oorlog.

Anne leerde Peter kennen nog voordat ze moest onderduiken in het Achterhuis. Hij was drie jaar ouder dan zij en ze was zeer van hem gecharmeerd. Ze liepen soms hand in hand naar school. Vermoedelijk onder druk van andere jongens stelde Peter daar op een gegeven moment – tot Annes verdriet – geen prijs meer op. Nog in 1944, toen ze al lang zat ondergedoken, schreef Anne af en toe over deze Peter in haar dagboek. Ze droomde ook van hem.

Peter Schiff moet overigens worden onderscheiden van een tweede Peter, Peter van Pels, met wie Anne in het Achterhuis zat en voor wie ze eveneens liefdesgevoelens koesterde.

Al bij eerste lezing van Annes dagboek, in de jaren vijftig, vroeg Ernst Michaelis zich af of ‘Peter’, die door Anne nimmer bij zijn achternaam werd genoemd, dezelfde was als zijn vriend. Hij schonk er destijds geen aandacht aan. Ruim vijftig jaar later herlas hij een nieuwe uitgave van het dagboek en opnieuw kwam de vraag over Peters identiteit bij hem op. Deze keer besloot hij de zaak uit te zoeken en inmiddels staat vast dat het wel degelijk om dezelfde Peter gaat.