Duitse musical Doe Maar! zonder de liedjes

De succesmusical Doe Maar! gaat naar Duitsland zonder de hits van Doe Maar. De nummers worden vervangen door repertoire uit de popstroming Neue Deutsche Welle die ruim twintig jaar geleden in Duitsland woedde – gelijktijdig met de populariteit van Doe Maar in Nederland. Het door Pieter van de Waterbeemd geschreven script, over allerlei liefdesverwikkelingen tegen de achtergrond van de jaren tachtig, wordt voor Duits gebruik aangepast, zodat er straks nummers in passen als Nena’s 99 Luftballons, Trio’s Da Da Da, Markus’ Ich will Spass en Bruttosozialprodukt van Geier Sturzflug, in totaal een stuk of twintig.

De producent van Doe Maar!, het theaterbedrijf V&V Entertainment van Roel Vente en Albert Verlinde, heeft de buitenlandse rechten op de musical verkocht aan Stage Entertainment van Joop van den Ende. Op de Nederlandse markt zijn beide musicalbedrijven aartsvijanden, maar Van den Ende prijst Doe Maar! als „een hartstikke leuke productie” die hij graag op de Duitse markt wil uitbrengen. Hij beaamt dat V&V en Stage in eigen land concurrenten zijn: „Maar waarom zouden wij dat ook in het buitenland zijn?”

De première heeft dit najaar plaats in het Colosseum-theater in Essen, een van de elf theaters die Van den Ende in Duitsland bezit. Verlinde verklaart dat de deal voor hem „een groot compliment” van zijn machtige concurrent is.

Van de Waterbeemd, die intussen ook voor V&V het script voor de biografische musical Billie Holiday schreef, kreeg vorig jaar voor Doe Maar! een Musical Award. Hij gaat zijn scenario in samenwerking met de Duitse vertaler Ruth Beny bewerken. „Decor, maatschappelijke setting en kostuums worden opnieuw ontworpen,” aldus de producenten, „zodat de musical aansluit bij de culturele achtergronden van het Duitse publiek.”

De Duitse productie wordt geregisseerd door ex-actrice Carline Brouwer, die tot dusver bij Stage werkte als casting director. Ze treedt daarmee in de voetsporen van Jos Thie, die de Nederlandse regisseur was.

Welke titel de musical in Duitsland zal krijgen, wordt pas later bekend gemaakt.