De Hond wijst aantijgingen klusjesman af

Maurice de Hond claimt allang gestopt te zijn met het beschuldigen van de klusjesman in de Deventer moordzaak. De beschuldigingen die nu nog op internet te lezen zijn, zouden oude berichten betreffen.

Dit zei De Hond gisteren tijdens de rechtszaak die hij had aangespannen in een poging het beslag op zijn huis op te heffen.

De voormalige klusjesman van de vermoorde weduwe Wittenberg vindt dat De Hond te vaak nieuwe beschuldigingen heeft geuit. Niet eenmaal, maar liefst 113 keer heeft De Hond uitlatingen gedaan op zijn website en in e-mails, stellen de advocaten van de klusjesman. „Genoeg is genoeg”, zei advocaat J. Staijen namens de klusjesman.

De Hond was eind april 2007, in een door de klusjesman aangespannen civiel proces, veroordeeld tot het betalen van 120.000 euro schadevergoeding aan de klusjesman. De opiniepeiler had de klusjesman herhaaldelijk ten onrechte beschuldigd van moord op de weduwe Wittenberg in 1999. De rechter oordeelde vorig jaar bovendien dat De Hond op straffe van een dwangsom van 5.000 euro per keer geen nieuwe beschuldigingen mocht doen. Daarbij was een maximum van 50 keer gesteld, bij elkaar 250.000 euro.

Die grens is volgens de klusjesman ruimschoots bereikt. „Iedere e-mail aan een journalist is een overtreding”, vindt de advocaat van de klusjesman. Hij wil dit bedrag innen en heeft vorige maand beslag laten leggen op de woning van De Hond in Amsterdam.

De Hond zei gisteren dat de op internet gevonden teksten dateren van vóór het vonnis van vorig jaar en dat hem daarmee niets te verwijten valt.

De opiniepeiler zegt zijn weblog geschoond te hebben van onrechtmatige uitlatingen. Dat deed hij, zo verweerde hij zich, door een deel van zijn site af te sluiten voor het publiek. Dat lukte maar ten dele, want nog in november waren met bepaalde specifieke zoektermen via Google nog onrechtmatige uitlatingen te vinden, stelden de advocaten van de klusjesman.

De Hond heeft zich in het openbaar sterk gemaakt voor de vrijlating van Ernest Louwes, die tot twaalf jaar cel is veroordeeld voor de moord.

De uitspraak is op 13 maart.