Boskalis aast met Saoedische partner op divisie van Smit

Baggeraar Boskalis en de Rezayat Group uit Saoedi-Arabië hebben een bod van 300 miljoen dollar (201 miljoen euro) uitgebracht op Smit Terminals, één van de vier divisies van het Rotterdamse sleep- en bergingsbedrijf Smit Internationale.

Boskalis en Rezayat zijn samen eigenaar van Lamnalco, dat evenals Smit assistentie verleent bij het afmeren van gas- en olietankers.

Het afmeren van tankers is niet alleen gespecialiseerd werk dat veel geld oplevert, maar ook een enorme groeimarkt. Er zijn momenteel drie grote aanbieders van deze activiteit in de wereld: Smit, Lamnalco en Svitzer Wijsmuller, eigendom van het Deense Maersk.

Met de combinatie Lamnalco-Smit zou een bedrijf ontstaan met een jaaromzet van 280 miljoen dollar en een marktaandeel van 40 procent, en dat op vijf continenten actief is.

Boskalis spreekt in een persverklaring van „een vriendelijk bod” waarbij ruim twintig keer de winst van de terminaldivisie van Smit wordt geboden en ongeveer tien keer de brutowinst.

Maar analisten betwijfelen of ook Smit het bod als vriendelijk zal ervaren. Het Rotterdamse bedrijf bestudeert momenteel het bod en verklaarde vanochtend „zo snel mogelijk met een reactie te zullen komen”.

Smit heeft zwaar ingezet op zijn Terminals, die vanwege de meerjarige contracten met de olie- en gasindustrie een constante stroom aan inkomsten genereert. De inkomsten uit andere divisies zijn een stuk minder zeker. De havensleepdiensten van Smit groeien niet erg hard, de transportdivisie van het bedrijf is conjunctuurgevoelig, en de inkomsten uit de berging zijn volstrekt onvoorspelbaar en afhankelijk van het aantal scheepsrampen.

Anderzijds zou Smit het geld uit een eventuele verkoop van de Terminals goed kunnen gebruiken. Smit heeft het de overname van de resterende 50 procent aandelen in het Belgische sleepbedrijf URS afgerond, hetgeen het bedrijf 182,5 miljoen euro heeft gekost. Beleggers reageerden positief op het bod op Smit. Het aandeel Boskalis sloot gisteren na het nieuws bijna 5 procent hoger op 38.80 euro.