Bergamot in de pot

Voor circa 4 jampotten:500 gram bergamottensap van ½ citroen1 kg kristalsuiker

Op biologische boerenmarkten en in de betere natuurvoedingswinkels zijn tot eind maart bergamotten verkrijgbaar. Dat zijn kleine bolronde citrusvruchten verkregen uit een kruising tussen de Citrus aurantium (bittere sinaasappel) en de Citrus limetta (zoete citroen). Die laatste is een rond citroentje met betrekkelijk zoet vruchtvlees (althans voor een citroen) en een dunne oliehoudende schil waaruit een ongelofelijk feeëriek aroma vrijkomt zodra de schil tussen duim en wijsvinger wordt uitgeknepen. In de citrusgaarden van Cap Bon in Tunesië worden deze citrons sucrés nog spaarzaam geteeld voor de thuismarkt. De bergamot (Citrus aurantium ssp bergamia) gedijt vooral goed in Calabrië. Daar worden ze geteeld voor etherische oliën voor de parfum- en zoetwarenindustrie. . Met de oranje gekleurde bergamotten kan heerlijke marmelade worden gemaakt.

Bereiding: Kook de bergamotten in 2 liter water gedurende 90 minuten. Halveer ze, lepel vruchtvlees en pitten eruit en kook dit samen met 1 ½ dl van het resterend kookvocht gedurende 10 minuten in een gesloten pan. Weeg de schillen en snijd ze overdwars in dunne reepjes. Giet vruchtvlees en pitten met aanhangend kookvocht in een fijne bolzeef van kunststof die boven een kom is geplaatst. Wrijf met een houten lepel de massa door de zeef; gooi de resterende pitten en vliezen weg.

Weeg het verkregen lobbige bergamotsap. Sap en schillen moeten samen 675 gram wegen. Is het minder, vul het gewicht dan aan met wat resterend kookvocht (of water) Breng schillen en sap samen met citroensap en suiker al roerend aan de kook in jampan (lage, ruime pan. Laat de massa op hoog vuur en onder regelmatig roeren inkoken gedurende 6-7 minuten, of tot een druppel marmelade op een koud bordje ‘bol’ blijft liggen en niet uitvloeit. Vul de in kokend water uitgekookte jampotten (en deksels) met de marmelade, sluit de potten en zet ze 10 minuten op hun kop zodat eventuele bacteriën op het deksel worden gedood. Zet de potten weer rechtop en geef ze een etiket mee waarop vruchtensoort en datum worden vermeld.

FLORINE BOUCHER

Morgen: wintersalade