‘Atleten moeten voortouw nemen in dopingdiscussie’

De atletencommissie van sportkoepel NOC*NSF dringt er bij de atletencommissie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) aan op een leidende rol in de discussie over doping. De Nederlandse voorzitter Trinko Keen heeft daarover een brief geschreven aan de Oekraïener Sergei Boebka, zijn collega bij het IOC.

De Nederlandse atletencommissie vindt dat de sporters mondiaal te fragmentarisch opereren in de strijd tegen doping, terwijl het een wereldwijd probleem is. Keen pleit in de brief voor een bundeling van krachten en vindt dat Boebka en de internationale atletencommissie daarin het voortouw moeten nemen.

De Nederlandse atletencommissie maakt zich zorgen over de internationale tendens met een neiging naar zwaarder straffen en de inperking van privacy van atleten bij controles. In het laatste geval wordt gedoeld op de vliegende controles en de verplichting voor sporters om hun verblijfplaatsen structureel te melden, de zogenoemde whereabouts.

Tafeltennisser Keen vraagt oud-polsstokhoogspringer Boebka om de atletencommissie van het IOC minder afzijdig te houden in de dopingdiscussie, omdat er grondrechten van sporters in het geding zijn. Keen noemt in de brief het risico op strafrechterlijke vervolging van dopegebruikers. Hoewel haar naam niet wordt genoemd doelt hij op de atlete Marion Jones, die onlangs door een Amerikaanse rechtbank tot een half jaar gevangenisstraf werd veroordeeld. Hij wil van Boebka weten of die denkt dat daarin een oplossing van het probleem ligt.