Annan dreigt met vertrek uit Kenia

De politieke spanning in Kenia is verder opgelopen door het dreigement van Kofi Annan om het land te verlaten als de strijdende partijen niet snel tot een vergelijk komen. De oud-VN-chef, die bemiddelt in het Keniaanse conflict, heeft volgens medewerkers laten weten dat hij overweegt op te stappen uit „frustratie” over het trage verloop van de gesprekken. In een publieke verklaring zei Annan gisteren „te moeten concluderen dat ze [regering en oppositie] niet in staat zijn de uitstaande kwesties op te lossen”.

Annan bemiddelt sinds 29 januari in Kenia tussen regering en oppositie. Het land verkeert in een politieke impasse sinds de volgens onafhankelijke waarnemers frauduleus verlopen presidentsverkiezingen eind december. Bij gewelddadigheden sindsdien zijn minstens 1.500 mensen omgekomen, volgens de nieuwste cijfers van de Keniaanse politie. Tot dusverre was sprake van zeker 1.000 doden.

Afgelopen vrijdag ontstond hoop op een spoedig akkoord toen regeringspartij PNU en oppositiepartij ODM verklaarden dat zij het eens waren over het instellen van de functie van premier, een wens van de oppositie die deelname aan de regering eist. De partijen zijn het echter oneens over de invulling van de functie en over andere twistpunten, wat de vrees vergroot voor een mislukking van het overleg en voor hernieuwd geweld.

De spanning liep gisteren ook op door de aankondiging van de oppositie dat zij haar straatprotesten hervat als aanstaande donderdag nog geen akkoord is bereikt. Vanmiddag was nog niet bekend of nieuwe demonstraties worden toegestaan. Vorige maand verboden de autoriteiten de protesten.

Het dreigement van Annan om Kenia te verlaten lijkt bedoeld om de druk op de partijen te vergroten. Vanochtend werden de gesprekken hervat, in aanwezigheid van Annan. Gisteren deed Annan voor het eerst ook openlijk een beroep op president Kibaki en oppositieleider Odinga. Zijn bemiddelingsploeg „heeft zijn werk gedaan”, aldus Annan. „Ik vraag de partijleiders nu [...] om het hunne te doen.” Kibaki en Odinga laten de gesprekken tot nu toe over aan partijgenoten. (Reuters, AP, BBC)