Alle banken zijn goedkoper geworden

Welke banken zou u kopen als u 100 miljard dollar (67 miljard euro) tot uw beschikking had? Zo’n zes maanden geleden telde een consortium onder leiding van Royal Bank of Scotland (RBS) dat bedrag neer voor ABN Amro, een Nederlandse bank uit de tweede divisie. RBS-topman Fred Goodwin beweert nog steeds blij te zijn met de transactie en zal naar verwachting meer bezuinigingen bekendmaken als zijn bank later deze week met haar resultaten komt. Maar de aandeelhouders zouden niet menselijk zijn als ze niet een beetje koperswroeging zouden voelen. Want kijk maar eens wat je vandaag de dag voor hetzelfde bedrag allemaal zou kunnen kopen.

Een snelle blik op de bankenindex van Breaking views met de marktkapitalisatie van enkele grote banken laat zien dat Goodwin en consorten nu, als ze dat zouden willen, de zakenbanken Goldman Sachs en Lehman Brothers voor dezelfde prijs zouden kunnen krijgen – afgezien van een eventuele overnamepremie. Of ze zouden, als ze meer belangstelling zouden hebben voor gewone banken, Wachovia en Merrill Lynch kunnen overnemen.

Dit alles zou Barclays-topman John Varley moeten opvrolijken. Hij zei vorige week dat hij nog steeds teleurgesteld is dat hij ABN Amro niet heeft weten in te lijven. Maar er liggen nog steeds meer dan genoeg koopjes te wachten. Als hij niet verder wil kijken dan Europa, kan hij een gooi doen naar Crédit Agricole of Deutsche Bank – en nog steeds bijna genoeg geld overhouden om zakenbank Bear Stearns op de koop toe te nemen.

Dezelfde logica kan uiteraard ook andersom worden toegepast. Barclays zelf is namelijk ook een stuk goedkoper geworden. Iedere bank die op een avontuur in Engeland zint, zou Barclays kunnen kopen – en nog steeds bijna genoeg geld overhouden om zakenbank Morgan Stanley eveneens over te nemen.