Zwevend dineren, vijf meter boven het IJ

Open in Amsterdam is sinds twee weken geopend. Nrc.next ging meteen even kijken.

Het is vooral een fijne plek voor de nieuwe bewoners van het Westerdokseiland.

Nota van Cafe Restaurant: 'Open'

Een beetje culinair recensent heeft geduld. Hij staat niet meteen de eerste week dat een nieuw restaurant zijn deuren opent op de stoep, trappelend om de kakelverse kookkunsten uit te proberen. Nee, de journalist wacht een paar weken of een maand tot de kinderziekten de keuken uit zijn, de eerste managementperikelen opgelost en de kozijnen niet meer naar verf ruiken.  

Maar ja. Als je restaurant Open heet en op een bijzondere locatie zit, dan is de verleiding moeilijk te weerstaan om in ieder geval even te gaan kijken. En voorproeven. Café-restaurant Open, gevestigd in Nederlands laatst overgebleven draaispoorbrug tussen de Westerdoksdijk en Westerdokskade in Amsterdam, vierde begin deze maand zijn openingsfeestje. Een week later gingen wij er eten.

Nog geen tien minuten wandelen vanaf het Centraal Station zie je het liggen, net over de brug naar Westerdok. Aan de oever van het IJ, zo’n vijf meter boven het water, ‘zweeft’ het restaurant. Een rechthoekig gebouw met rondom grote ramen geplaatst bovenop op de stalen constructie van de oude treinspoorbrug. Een ‘openstaande’ brug met een betonnen fundering aan de walkant.  

Een houten trap brengt ons bij de ingang. Gastvrij doet een ober de deur open, ook om te voorkomen dat deze door de wind wordt gepakt. Binnen is het warm en druk. Direct tegenover de ingang is de bar, met links een lang gedeelte met tafeltjes die uitzicht bieden op het IJ, de haven en de open keuken. Rechts, in het kortere deel, vind je de toiletten, zitjes voor de rokers en aan de kopse kant nog een paar tafels met uitzicht op de binnenstad. Kleuren: wit, groen (banken), rood (lampen) en blauw (tegels). Muziek: lounge. 

„Het lijkt een treinstel. Soms op zo’n bak die onder een zeppelin hangt”, zegt mede-eigenaar Gerry Mekes. Of op een Amerikaanse diner met de grote ramen en de felgroene bankjes. Niet chic, wel trendy. Een prima drink- en eetplek voor de (toekomstige) bewoners van Westerdok, waar zo’n duizend nieuwbouwappartementen gebouwd worden. Open is de eerste horecagelegenheid in die buurt – voorlopig, want er is ook iets aan de andere kant van het plein gepland.   „Open slaat op het feit dat we alle dagen open zijn, we op een breed publiek mikken en de ramen rondom open kunnen.” Mekes verwacht „veel van zijn nieuwe buren op bezoek te krijgen”. 

We krijgen een plaatsje aan de linkerkant, tegenover de grote open keuken. Buiten en onder ons vaart een rondvaartboot voorbij. De menukaart (ook voor lunches) is bescheiden. Wat opvalt is de optie voor ‘groot’ en ‘klein’ formaat. Dat was Mekes’ uitdrukkelijke wens, volgens hem zijn vooral de vrouwen er erg blij mee. Als vooraf nemen we ‘geitenkaas met gemarineerde bietjes en bloedsinaasappel’ en ‘kropsla met krab en knolselderij remoulade en aardappelchips’. Allebei ‘groot’. Smaakt prima, alleen jammer dat de sla een beetje verlept is. 

Maar waar zitten we nu eigenlijk? Hoe zit dat met de draaispoorbrug? „De brug diende om het stationsterrein met het Westerdok te verbinden, waar vroeger een rangeerterrein was”, vertelt een medewerker van het Amsterdamse Stadsarchief. „Halverwege de 19de eeuw besloot de regering de Amsterdamse industrie te revalideren door er een Centraal Station te bouwen. Het Westerdok en Oosterdok zijn toen ook aangelegd om verzanding te voorkomen. Later kwamen er ook een rangeerterrein en loodsen op het Westerdok. Vandaar de draaispoorbrug, in 1922 ontworpen door ingenieur Joosting.” 

Om de geschiedenisles af te maken: ruim tien jaar geleden kocht de gemeente het Westerdokseiland van de NS. Met de nieuwbouw in gedachten vond de gemeente dat de oude draaispoorbrug – die al tijden ‘open’ stond – moest blijven en horeca moest worden. In 2006 werd een prijsvraag uitgeschreven, veertien partijen schreven in en uiteindelijk won dus groep Mekes met het ontwerp van AchitectenCie.

Dan komt ons hoofdgerecht: ‘artisjokken barigoule met aubergine en geitenkaas’ en ‘dorade met moorse aubergine en sal moriglio’. De vis blijkt een hele vis, met kop en al. En smaakt net als de artisjokken goed. Prima eten voor een redelijke prijs. Maar niet echt exclusief, daar moet het gebouw en het uitzicht voor zorgen.

O ja, voor de koffie betaalden we 0,00 euro. De keuken was het briefje met onze bestelling kwijtgeraakt. Het hoofdgerecht kregen we dik een half uur te laat. Maar daar praten we niet over. Vast een kinderziekte. 

Café-restaurant Open, Westerdoksplein 20 in Amsterdam, Geopend: zo t/m do: 10.00 – 1.00 uur, vr en za: 10.00 – 3.00 uur. Info: www.open.nl