Zware gevechten PKK en Turkse leger in N-Irak

Rebellen van de Koerdische Arbeiderspartij PKK en het Turkse leger hebben afgelopen weekeinde zware gevechten geleverd in Noord-Irak. De PKK zegt zaterdag een Turkse gevechtshelikopter te hebben neergeschoten bij de Iraaks-Turkse grens. Volgens het Turkse leger is de helikopter neergestort.

Het Turkse leger is donderdagnacht met naar eigen zeggen zo’n tienduizend militairen de grens met Irak overgestoken bij de achtervolging van PKK-strijders. Turkije zegt dat het is gerechtigd om onder het internationaal recht PKK-strijders over de grens te achtervolgen en hun kampen in Noord-Irak aan te vallen. De Turkse premier Erdogan zei vrijdag dat de operatie niet lang zal duren en „een beperkt doel” heeft.

Hoeveel doden er tot nu toe zijn gevallen is onduidelijk. De PKK zegt 2 strijders te hebben verloren en 47 Turkse militairen te hebben gedood sinds het offensief begon. Het Turkse leger spreekt van 15 gedode militairen en 112 omgekomen rebellen.

De Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates heeft er dit weekeinde bij Turkije op aangedrongen om de militaire campagne tegen de PKK in Irak zo kort mogelijk te houden. Volgens Gates zullen aanvallen van het leger niet genoeg zijn om het lang lopende conflict met de Koerdische rebellen te beëindigen. Hij zei dat economische en politieke maatregelen nodig zijn om de PKK te isoleren en de steun onder de Koerden voor de PKK te verminderen.

Ook uit Irak komt kritiek op het offensief. Een woordvoerder van de shi’itische geestelijke Muqtada Sadr eiste gisteren dat de Turkse troepen zich onmiddellijk uit Irak terugtrekken. Massoud Barzani, de president van het Koerdische Noord-Irak, heeft Turkije gewaarschuwd dat er grootschalig verzet zal komen als er burgers omkomen.

Een hoge commandant van de PKK riep de Koerden in Turkse steden op om zich aan te sluiten bij de strijd tegen de Turkse staat. In het arme Koerdische zuidoosten van Turkije zijn vaak gewelddadige pro-PKK betogingen gehouden, maar de regio is tot nu toe rustig gebleven sinds de start van het offensief. (AP, Reuters)