Yannick beheerst een kort seizoen in Doelen

Yannick Nézet-Séguin, die in september bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest aantreedt als opvolger van chef-dirigent Valery Gergjev, zal in zijn eerste seizoen achttien concerten dirigeren met zeven verschillende programma’s. Bij de Nederlandse Opera dirigeert hij zijn orkest in de voorstellingen van De zaak Makropoulos van Janácek. In het daarop volgende seizoen dirigeert hij in het Amsterdamse Muziektheater de reprise van Puccini’s Turandot met het slot in de versie van Luciano Berio.

Gergjev komt meteen na zijn vertrek in mei, in september terug voor zijn Gergjev Festival met als thema ‘Hemel en Aarde’ en concerten met het Rotterdamse orkest in Wenen en Linz. Sir Simon Rattle keert terug voor het dirigeren van de Achtste symfonie van Bruckner, het Vioolconcert van Mendelssohn en Strauss-liederen, gezongen door Magdalena Kozená. Andere gastdirigenten zijn onder anderen oud-chef James Conlon, Frans Brüggen, John Eliot Gardiner en Maxim Sjostakovitsj, die de Michelangelo-suite en de Tiende symfonie van zijn vader dirigeert. Onder de solisten zijn de violisten Janine Jansen, Isabelle van Keulen, Thomas Zehetmair en Leonidas Kavakos, de pianisten Pjotr Anderszewski en Stephen Kovacevich en de zangers Andreas Scholl en Anna Caterina Antonacci.

De componisten Christian Lindberg en James MacMillan komen eigen werk dirigeren. Eigentijdse muziek is er verder van onder anderen de Nederlandse componisten Mayke Nas en Theo Verbey.

Het seizoen 2008-2009 in De Doelen duurt slechts kort. Vanaf april 2009 gaat de Grote Zaal vijf maanden dicht voor een omvangrijke renovatie van het plafond en allerlei technische installaties. Die duurt tot september, wanneer er weer een Gergjev Festival wordt gegeven. De Rotterdamse Matthäus Passion wordt in die periode o.l.v. Harry Bicket uitgevoerd in de Oude Kerk in Delft.