Win van de Chinezen

De Olympische Spelen zijn een krachtmeting tussen landen en politieke systemen. De Amerikanen, Russen, Fransen, en ook anderen, willen winnen om te laten zien wat voor een fantastisch land ze hebben, en om het succes van het kapitalisme aan te tonen. De kracht van je atleten bepaalt je aanzien.

Ook China wil met de Spelen laten zien waartoe het in staat is: de Spelen als springplank naar wereldmacht. Als dat lukt, heeft China het finale argument in handen dat mensenrechten contraproductief zijn: wij hebben gewonnen zonder iets aan mensenrechten te doen. Daarom is het juist belangrijk dat de atleten uit `het vrije Westen` met grote overmacht de Chinezen gaan verslaan. Als je aantoont dat een systeem met mensenrechten, vrijheid en democratie leidt tot succes, kunnen we overtuigender argumenteren dat het respecteren van mensenrechten noodzakelijk is.