Weblog van de dag

Vlagvertoon in Moskou. A masked right-wing demonstrator holds up the Serbian national flag during a protest in front of Russia's Ministry of Foreign Affairs in Moscow February 23, 2008. Nationalist protesters rallied on Saturday outside Russia's Foreign Ministry demanding that Moscow recognize four separatist regions in the former Soviet Union - Abkhazia, South Ossetia, Nagorno-Karabakh and Transdiestr - in response to the swift recognition of Kosovo's declaration of independence by the U.S. and major European countries, the organisers said in a handout. REUTERS/Sergei Karpukhin (RUSSIA) nationalisten symbolen REUTERS

Dag van de strijdkrachten. Michel Krielaars ziet weer vaderlandsliefde in Rusland. Uit zijn weblog: (...) Geef ze eens ongelijk, na al die jaren van minderwaardigheidsgevoelens onder Jeltsin. Een Servische vriend van mij, die in Moskou piano studeert aan het beroemde Gnessin-instituut, maakte het afgelopen week voor het eerst mee, tijdens zijn eerste college maatschappelijke veiligheid. Nadat de professor zijn studenten had aangeraden nooit losse appels in hun zakken te stoppen als ze de roltrap van de metro opgingen, omdat een oud vrouwtje erover zou kunnen struikelen als die appels uit hun zakken zouden vallen, volgde er een tirade tegen de VS: „Dat land is in verval en wij zijn in opkomst. En omdat ze dat niet kunnen hebben zitten ze ons dwars”, brieste de hooggeleerde. Daarna riep hij zijn studenten op toch vooral veel kinderen te verwekken, omdat Rusland soldaten nodig heeft om zijn grenzen te kunnen verdedigen tegen binnenvallende vijanden. Mijn Servische vriend wist niet wat hij hoorde. Gelukkig keken zijn Russische klasgenoten ook op van de hooggeleerde taal. Ze vergaven het hun docent, omdat hij al tegen de 70 liep en ongetwijfeld docent marxisme-leninisme was in de Sovjet-Unie. „Het enige vervelende is wel dat we binnenkort tentamen moeten doen in dit vak”, zei mijn vriend. „Alles wat hij heeft gezegd moeten we dan als waarheid verkondigen.” Leer meer over Rusland op nrc.nl/moskou