UBS nu gedaagd voor rol in crisis

De Duitse bank HSH Nordbank klaagt de Zwitserse branchegenoot en bankgigant UBS aan wegens door Nordbank geleden verliezen op Amerikaanse hypotheekobligaties. Het is voor het eerst sinds het uitbreken van de kredietcrisis dat banken elkaar van nalatigheid en misleiding beschuldigen. De zaak zal eind februari dienen in New York.

HSH Nordbank, een fusiebank gespecialiseerd in scheepsfinancieringen en duurzame energie, nam in 2002 voor 500 miljoen dollar (340 miljoen euro) door UBS op de markt gebrachte hypotheekobligaties af. Deze zogenoemde colleteralised debt obligations (cdo’s, hypotheekobligaties) werden verkocht aan de Landesbank Schleswig-Holstein, die in 2003 opging in de huidige HSH Nordbank.

De Duitse bank zegt het pakket aan obligaties – met de naam North Street 2002-4 – afgenomen na zorgvuldige afweging en juridisch advies. UBS heeft het pakket aangeboden en beheert de portefeuille met beleggingen. HSH Nordbank wil aantonen dat UBS met het beheer van de portefeuille de contractuele verplichtingen heeft overschreden en aanpassingen heeft gedaan die alleen goed waren voor UBS zelf. HSH heeft inmiddels „enkele honderden miljoenen euro” op de cdo-portefeuille moeten afschrijven, aldus een woordvoerder.

Sinds juli 2007 zijn er grote problemen ontstaan met Amerikaanse hypotheekobligaties omdat Amerikaanse huiseigenaren hun hypotheek niet meer konden betalen. Omdat de hypotheken gebundeld en doorverkocht zijn aan tientallen banken over de hele wereld, kreeg de hele financiële sector met de huizencrisis te maken. Banken schreven inmiddels voor 120 miljard dollar af op hun besmette hypotheekobligaties.

In een toelichting op de aanstaande rechtszaak zegt een woordvoerder van HSH Nordbank: „Onze investering in het North Street-programma zou conservatief beheerd moeten zijn door UBS. Onze aanklacht zal aantonen dat de manier waarop de obligaties verkocht zijn aan ons en vervolgens door UBS zijn beheerd, duidelijk contrair zijn aan onze belangen.”

HSH Nordbank zegt te hebben ingezien dat UBS „gehandeld heeft uit eigenbelang op kosten van haar klanten”. Een woordvoerder van UBS weigerde vanmorgen ieder commentaar op de stap van HSH Nordbank „omdat het hier om een rechtzaak gaat”.

Lees meer over de kredietcrisis op nrc.nl/kredietcrisis