Turkije blijft in offensief in Noord-Irak

Terwijl op de grond het donderdagavond begonnen offensief van het Turkse leger tegen rebellen van de Turks-Koerdische Arbeiderspartij (PKK) in Noord-Irak voortduurde heeft de Turkse luchtmacht vannacht en vanochtend PKK-stellingen gebombardeerd.

De bombardementen waren met name gericht op Hakurk, een bolwerk van de PKK in Noord-Irak.

Volgens Turkse cijfers zijn tot dusverre 112 rebellen gedood en 15 soldaten gesneuveld, maar de PKK houdt het op drie gesneuvelde Koerdische strijders en 81 gedode soldaten. Aan het offensief nemen volgens de Iraakse regering minder dan 1.000 Turkse soldaten deel, terwijl de Turkse media het op duizenden militairen houden. Een militaire bron zei dat er 8.000 militairen aan de actie deelnemen.

De inval is de eerste grotere Turkse militaire grondactie in Irak sinds de Amerikaans-Britse invasie in 2003 en de omverwerping van het bewind van Saddam Hussein. Voordien heeft het Turkse leger herhaalde malen offensieven gelanceerd tegen de PKK-aanwezigheid in Noord-Irak, uiteindelijk allemaal vergeefs.

Iraakse militairen en Iraakse Koerden hebben zich tot dusverre afzijdig gehouden van de strijd; Bagdad heeft zich beperkt tot de mededeling dat het het offensief afkeurt. „Als het [offensief] doorgaat kan het de regio destabiliseren omdat werkelijk één fout tot verdere escalatie kan leiden”, aldus minister van Buitenlandse Zaken Hoshyar Zebari tegen de BBC.

De mogelijkheid van een confrontatie tussen Turkije en troepen van de Koerdische regering van autonoom Noord-Irak is een nachtmerrie voor de Verenigde Staten, bondgenoot van beide. De Amerikaanse minister van Defensie, Robert Gates, heeft Ankara gisteren geadviseerd de operatie „kort en precies” te houden. De VS leveren Turkije informatie over PKK-posities.

Een konvooi van 100 legervoertuigen bracht gisteren een deel van de Turkse voorhoede terug naar Turkije, maar het was niet duidelijk of dit het begin van een terugtrekking betekende. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ali Babacan, herhaalde zaterdag dat de PKK het enige doelwit is van het offensief in Noord-Irak. De Turkse legerstaf meldde dat „de operatie zal eindigen zodra onze doelen zijn verwezenlijkt”.

De Turkse regering schat dat er Noord-Irak ongeveer 4.000 PKK-rebellen herbergt, die van daar uit gewapende acties in Zuidoost-Turkije uitvoeren. Volgens de Turkse legerstaf is het verzet van de PKK-strijders „in grote mate gebroken”. De PKK op haar beurt dreigde met aanvallen op Turkse steden als Ankara zijn troepen niet terugtrekt. In het overwegend Koerdische zuidoosten van Turkije zijn inmiddels de veiligheidsmaatregelen verscherpt. (AP, Reuters, AFP)