Top van TNT levert bij een overname deel van bonus in

De bestuurders van post- en expresbedrijf TNT kunnen bij een eventuele overname van het bedrijf niet op grote schaal profiteren. Uit het jaarverslag over 2007, dat vorige week werd gepubliceerd, blijkt dat de aandelenbonus voor topman Peter Bakker en zijn drie medebestuurders in dat geval beperkt zal zijn.

Een woordvoerder van TNT zegt dat de „maatschappelijke onrust” rond ABN Amro en Numico de aanleiding is geweest voor de stap. De topmannen van deze bedrijven kregen vorig jaar miljoenenbonussen nadat hun ondernemingen in buitenlandse handen kwamen. „Dat was het voorbeeld van hoe het niet moet”, aldus de woordvoerder van TNT.

TNT is met de maatregel het eerste bedrijf onder de grote Amsterdamse beursfondsen dat een beperking invoert van de overnamebonus. Het aandelenpakket dat de top van TNT over 2008 voorwaardelijk krijgt toegekend, mag niet zomaar verzilverd worden, mocht het bedrijf worden verkocht, zo staat in het jaarverslag.

De afgelopen jaren waren er herhaaldelijk geruchten over een mogelijke overname van TNT. De Amerikaanse multinational UPS (pakketvervoer en koeriersdiensten), werd daarbij genoemd als belangrijkste gegadigde. Is de verwijzing naar de overnamebonus een indicatie dat er concrete buitenlandse belangstelling is voor TNT? De woordvoerder: „Daar geef ik geen commentaar op.”

TNT presenteerde de kerncijfers van zijn jaarverslag een week geleden en vermeldde daarbij niet deze nieuwe bonusregels. „We wilden onszelf niet op de borst rammen. We willen dingen liever eerst doen”, zegt de woordvoerder in een reactie.

TNT kwam eind vorig jaar zelf onder vuur te liggen toen het bedrijf in het kader van een grote sanering de lonen van het personeel van de divisie post voor tweeënhalf jaar wilde bevriezen, terwijl de top van het bedrijf er wel op vooruit zou gaan. Peter Bakker leverde naar aanleiding daarvan alsnog een deel van zijn inkomen in.