Televisie Voorkeur

Wat zou er gebeuren als ... je een autoportier probeert open te maken met een mobieltje. Of een pistool zou afvuren in een trein die net zo hard voortraast als de kogel? Dr. Marty Jopson geeft het antwoord in de nieuwe serie What would happen if... die vandaag begint en elke weekdag wordt uitgezonden. National Geographic, 20.00-20.30u. In this TV grab from March 22, 2006 and released March 27, 2006, a Baretta pistol and bullets are shown on a bed in the hotel room of Belgian journalist Katleen Peeraer on the eve of the European Union leaders summit in Brussels. Peeraer, working for Flemish-speaking VTM network, entered the hotel where European leaders were staying, armed with a gun and plastic explosives and slipped into the summit venue, coming into close contact with French President Jacques Chirac and German Chancellor Angela Merkel, Belgian newspapers reported March 27, 2006. REUTERS/VTM/Handout pistool REUTERS

actualiteiten

EénVandaag. Reportage over het rustige, christelijke dorp Woudenberg aan de rand van de Veluwe, waar nooit wat gebeurt behalve met Oud & Nieuw. Bij winkelcentrum De Poort liep het in december volledig uit de hand. Een bloemenwinkel ging in puin en twee agenten raakten gewond. Maar bijna twee maanden later is er nog niemand aanhouden. Geen inwoner laat er iets over los. Er heerst zwijgplicht in Woudenberg. Verder: Huiseigenaren op Vlieland en Terschelling zijn bang dat door de fors verhoogde erfpacht hun huizen onverhuurbaar worden. Ned.1, 18.00-18.45u.

Netwerk. Reportage over patiënten met vage klachten die van het kastje naar de muur worden gestuurd. Verder: aandacht voor het kort geding dat opiniepeiler Maurice de Hond heeft aangespannen om te voorkomen dat zijn huis wordt verkocht. De Hond weigert de hoge boete te betalen die hij krijgt opgelegd omdat hij de zogenoemde ‘klusjesman’ blijft beschuldigen van moord in de Deventer moordzaak. En het derde onderwerp: de vastgoedfraude in Amsterdam. Huiseigenaren gaan over de kop omdat ze hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Ned. 2, 20.25-20.55u.

Nova. Agnes Jongerius komt uitleggen waarom zij niet tevreden is over de verrichtingen van het kabinet Balkenende IV. Dit weekend uittte zij vooral kritiek op vice-premier Wouter Bos en de rol van de PvdA in het kabinet. Verder een interview met Femke Halsema die politici oproept zich te matigen in het debat. Zij reageert daarmee op recente uitspraken van Jan Marijnnissen over Geert wilders en Rita Verdonk. Ook aandacht voor de herdenking van de februaristaking. Ned. 2, 22.15-22.50u.

informatief

Schepper & Co. Massale gebedsgenezing is boerenbedrog, concludeerde godsdienstpsychologe Joke van Saane onlangs in Schepper & Co. Veel kijkers reageerden geschokt. Waarom is er binnen de wetenschap geen ruimte voor het idee dat God voor een wonder kan zorgen? Een discussie over de vraag hoe wetenschap en mogelijke wonderen zich tot elkaar verhouden, met ervaringsdeskundigen Janneke Vlot en haar man, godsdienstsocioloog Hijme Stoffels en Kees van der Kooi, hoogleraar charismatische vernieuwing. Verder komt Kristien Hemmerechts vertellen over haar gesprekken met anorexiapatiënte Ann, die de basis vormden voor haar nieuwe boek. Ned.1, 17.05-17.35u.

Kassa 2. De NPCF, de Nederlandse Patiënten Consumentenfederatie opende vorig jaar een meldpunt voor klachten over medische hulpmiddelen. Inmiddels zijn honderden meldingen geregistreerd. Kassa maakt de balans op en vraagt reactie van CDA-Kamerlid Jan de Vries. Verder: het opmerkelijke verhaal van een Laven-spaarder (dat is iemand die alles spaart dat te maken heeft met het Eftelingvolk van Laaf) die door Lecturama in de kou werd gezet. Ned.2, 19.25-19.55u.

Oz and James’s big wine adventures. De Britse wijnjournalist Oz Clarke probeert zijn collega van het autoprogramma Top Gear de beginselen van de ‘oenologie’ bij te brengen. Samen reizen ze in een vintage Jaguar Coupé door Frankrijk op zoek naar de beste wijnen. Zesdelige BBC-serie, Informatief, maar vooral ook een vermakelijk soort roadmovie. België 2, 21.00-21.40u.

Klootwijk aan zee: Dagvis. Verse vis is eigenlijk niet vers. Wouter Klootwijk ontdekt de verste verse garnalen van Nederland en brengt vis aan land die ‘dagvers’ moet heten. Dat is andere koek dan vis zich die al een week in de supermarkt ligt te wachten en die toch vers mag heten. Herhaling. Ned.2, 19.55-20.25u.

Radar. Honderdduizenden Nederlanders slikken glucosamine vanwege artrose. Fabrikanten verdienen er miljoenen euro’s aan en komen met de mooiste claims. Maar kloppen deze beweringen over glucosamine wel en wie heeft er wel baat bij en wie niet? Verder: isolatie. Als woningeigenaar doe je er alles aan om je eigen huis te isoleren. Maar ook als je een woning huurt valt er veel winst te halen. Ned.1, 20.30-21.10u.

Panorama: On whose orders? Interview met lord Goldsmith, voormalig generaal van het Britse leger, en huidig generaal Sir Mike Jackson over ondervragingstechnieken die lang verboden waren, maar die op dit moment in Irak weer worden toegepast. BBC1, 21.30-22.00u.

documentaire

Dokument: Gedeelde kinderen. Veel echtparen scheiden, ook als er kinderen zijn. Eén op de zes kinderen krijgt hiermee te maken. Na verloop van tijd krijgen deze kinderen er dan weer een stiefouder bij, de nieuwe partner van hun vader of moeder. En dat levert vaak problemen op. In de tweedelige documentaire Gedeelde kinderen volgt filmmaker Frans Bromet de ouders en stiefouders van Jelle (12) en Abe (8) in hun poging om het allemaal zo goed mogelijk te doen. Vanavond het tweede deel. Ned.2, 22.50-23.45u.

praatprogramma

De wereld draait door. Vanavond voor het eerst met presentator Joost Karhof die om de week op maandag te zien Matthijs van Nieuwkerk vervangt. Tafeldame: Loes Luca. Gasten: dichter Ingmar Heytze, die zijn reisfobie overwint en naar Amsterdam komt. Johnny de Mol vertelt over zijn nieuwe televisieprogramma Waar is De Mol? De band King Jack treedt op. Ned.3, 19.30-20.25u.

Amusement

Waar is De Mol? Nieuw reisprogramma waarin Johnny de Mol met bekende gasten naar Afrika reist. Deze keer: Hanna Verboom in Kenia. Veronica, 22.30-23.25u.