Sonic Acts: serieus en feestelijk

Festival Sonic Acts. Gehoord: 22-24/ 2 Paradiso, Amsterdam.

Het jaarlijkse festival Sonic Acts, voor elektronische muziek, heeft zich in veertien jaar ontwikkeld van een manifestatie die ‘serieuze’ elektronische muziek koppelde aan ontwikkelingen in ‘dance’, tot een hoogstserieuze, studieuze bijeenkomst voor een internationaal, hooggemotiveerd publiek.

Nog altijd schuwt het festival geen party-acts, zoals het verbluffende Duitse technotrio Signal. Maar het publiek in Paradiso luistert daarnaar op stoeltjes gezeten. En minstens evenveel aandacht gaat in Sonic Acts uit naar het uitvoerige programma van lezingen en door componisten toegelichte uitvoeringen, dat parallel aan de concerten plaatsvond in het naburige theater de Balie. Thema van het hele festival was dit jaar ‘The cinematographic experience’, ofwel de link tussen muziek en andere, bewegende, kunsten.

Zeer bijzonder was zondagavond het slotconcert, waarvoor uit Parijs het Acousmonium naar Paradiso was overgebracht, een geluidssysteem van tachtig, elk afzonderlijk bestuurbare en steeds verschillende speakers. Dit systeem, in 1976 ontworpen door François Bayle van de Groupe de Recherches musicales (GRM) van de Franse staatsradio, bewees goede diensten bij het ten gehore brengen van de componisten uit de school van de musique concrète, waarvoor het was gebouwd: Bernard Parmegiani, Pierre Schaeffer en Pierre Henry, onder anderen.

Minstens even indrukwekkend als deze muziek uit het pre-digitale tijdperk, waarbij soms nog duidelijk te horen is hoe in de jaren veertig en vijftig geluiden uit de natuur of de stad met behulp van bandrecorders, echokelders en andere fysieke middelen tot muziek werden gemaakt, waren de prestaties van het Acousmonium bij het ten gehore brengen van hedendaagse werken van Christian Zanesi of Christian Fennesz.

Opvallend op heel Sonic Acts was de triomf van de Apple-notebook, die – net als bij veel andere kunsten – alle andere dragers lijkt te hebben verdrongen. Voorbij is de tijd van de elektronische musicus, in de weer met talloze, eventueel zelf gebouwde apparaten die geluid voortbrengen. In iedere voorbijganger met een koffertje kan een uitgebreide muzikale act met videobeelden schuilen.

    • Raymond van den Boogaard