Serviërs lopen in Kosovo weg uit instituties

De Kosovo-Serviërs zijn, aangemoedigd door Servië, bezig zich terug te trekken uit de Kosovaarse instituties. In Belgrado is vandaag Dmitri Medvedev – zo goed als zeker toekomstig president van Rusland – aangekomen voor een bezoek dat hij wil gebruiken om Servië te verzekeren van Ruslands steun in de kwestie-Kosovo. Officieel tekent hij er als baas van Gazprom een belangrijk contract.

Waarnemers zien de terugtrekking uit de Kosovaarse instituties als onderdeel van een Servisch streven, het onafhankelijke Kosovo te saboteren en het noordelijke Mitrovica af te scheiden.

De Europese Unie stuurt haar personeel, dat in Mitrovica de komst van de EU-missie in Kosovo moest voorbereiden en dat eerder om veiligheidsredenen was teruggetrokken, vooralsnog niet naar Mitrovica terug. Dat zei zaterdag de leider van de EU-missie, de Nederlander Peter Feith. De Serviërs erkennen de EU-missie niet.

Volgens sommige bronnen trekken de Kosovo-Serviërs zich terug uit de – etnisch gemengde – Kosovaarse politie. Ruim tien procent van de politieofficieren is Serviër. Omgekeerd zijn Kosovo-Albanese politiemannen die werken in het door de Serviërs gedomineerde Mitrovica, al sinds de uitroeping van de onafhankelijkheid niet op hun werk verschenen, uit angst voor hun veiligheid.

Ook leden van de etnisch gemengde Kosovaarse justitie – vijf rechters en rond 25 andere personeelsleden zijn Serviërs – hebben zich teruggetrokken en zijn naar Mitrovica gegaan. De Servische rechtbanken in Mitrovica bestaan officieel niet meer sinds 1999, toen de VN het bestuur over Kosovo overnamen, maar Servië steunt en betaalt nog steeds de Servische rechtbanken in Mitrovica.

De Servische regering heeft alle verantwoordelijkheid voor de gewelddadige incidenten tegen buitenlandse ambassades in Belgrado van vorige week afgewezen. Bij dat geweld viel een dode – een uit Kosovo afkomstige Serviër die de Amerikaanse ambassade was binnengedrongen toen die in brand werd gestoken. Volgens minister voor Kosovo Slobodan Samardzic is Amerika „de hoofdschuldige aan alles wat sinds [de uitroeping van de onafhankelijkheid van Kosovo op] 17 februari is gebeurd”. „De wortel van het geweld ligt in de schending van het internationale recht. De Servische regering zal de VS blijven oproepen de verantwoordelijkheid te nemen voor het afpakken van een deel van het Servische grondgebied”, aldus Samardzic. (BBC, AP)