Robin Hood wint van de Nederlanders

Alle individuele eindzeges in de wereldbeker gingen naar buitenlandse schaatsers.

Ontwikkelingshulp door Sport Navigator slaat aan.

In de tent aan de bus fietsen schaatsers zich warm. Foto Bas Czerwinski 23-02-2008, HEERENVEEN. DE BUS VAN MARNIX WIEBERDINK. FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

Alle aandacht van tv en andere media ging bij de wereldbekerfinale in Heerenveen naar de Nederlandse schaatsers. Maar de absolute grootmacht in de schaatssport behaalde op geen enkele individuele afstand de eerste plaats in het eindklassement.

Vorig seizoen wonnen de Nederlanders nog op vier afstanden. In een carnavalesk Thialf stond afgelopen weekeinde een nieuwe grootmacht op. De buitenlandse schaatsers die deel uitmaken van Sport Navigator, de ‘ontwikkelingshulp’-organisatie van de Nederlander Marnix Wieberdink, veroverden op vier van de tien individuele afstanden de wereldbeker: Kang Seok Lee (100 meter), Jeremy Wotherspoon (500 meter) en Jenny Wolf (100 en 500 meter). Met de eindzege van de Tsjechische Martina Sáblíková, als ex-Sport Navigatorschaatsster het bewijs dat de hulp helpt, komt het totaal op 50 procent. Daarbij kwamen dit seizoen nog een groot aantal dagzeges en zilveren en bronzen medailles.

„Nu zullen we toch eindelijk wel de waardering krijgen van de gevestigde orde in het Nederlandse schaatsen”, lacht Wieberdink (36). Tijdens de wereldbekerfinale regelt hij alles vanuit zijn mobiele kantoor, een dubbeldekker op het parkeerterrein van Thialf. Computer en mobieltje binnen handbereik, twee vaste medewerkers melden zich regelmatig per walkietalkie, zijn moeder vouwt de was. In een aan de bus gebouwde tent fietsen schaatsers zich warm op de rollen, of drinken een kop koffie voor de tv. De Koreaanse wereldkampioen sprint Kyu Hyuk Lee ligt tussen de wedstrijden door te slapen in de bus. De Argentijnse schaatser José Ignacio Fazio, een achterneef van prinses Maxima, leidt een sponsor rond. Pas om half drie ’s nachts gaat Wieberdink zaterdag naar bed.

„Ik ben zo trots op deze bus”, zegt hij. „We rijden ermee naar alle Europese wedstrijden. Zo hebben onze schaatsers een plek waar ze zich thuis voelen, en bespaar ik enorm op onze eigen verblijfkosten.” Hij toont het strijkboutje waarmee hij vier jaar geleden sponsorlogo’s begon te plakken op de pakken van buitenlandse schaatsers. Wieberdink koestert de herinnering, een poenerig imago is het laatste wat hij wil. Laat hem maar de underdog zijn die een plaatsje in de schaatswereld bevecht voor minder bedeelde buitenlanders. „De Nederlandse schaatsers hebben in totaal – bond en commerciële ploegen – een budget van ongeveer 15 miljoen euro. Ik praat niet graag over geld maar wij doen het met minder dan de helft.” Veel minder dan de helft, schatten marketingdeskundigen. 20 procent komt eerder in de buurt.

Met zijn sponsors KIA („heeft al aangegeven door te willen tot en met 2010”), YACHT, Sunweb en G4S steunt Wieberdink inmiddels bijna 200 schaatsers uit 24 landen. Onder wie de toppers uit Zuid-Korea („Kyu Hyuk Lee ken ik al sinds zijn twaalfde”), de Duitse wereldkampioene sprint Wolf en de Canadese topsprinter Wotherspoon. De wereldrecordhouder op de 500 meter won in Thialf zijn 67ste (!) wedstrijd om de wereldbeker en behaalde zijn dertiende eindzege. Voorafgaand aan de finale kondigde hij aan na zijn carrière, in 2010, als trainer in dienst te treden bij Sport Navigator. „Als zo’n topper dat zegt, is dat het beste bewijs dat ons concept werkt”, zegt Wieberdink. Om er direct aan toe te voegen dat zijn hart niet alleen bij zijn topschaatsers ligt maar vooral bij de mindere goden. „We hebben Denemarken weer in het schaatsen gehaald na 43 jaar, en nu hebben we een potentiële kampioene ontdekt in Colombia.”

Wieberdink, die in de jeugd schaatste met Jan Bos en goed geld verdiende in de motorsport, ondervond veel weerstand bij zijn entree in de schaatssport in 2004. „Met spiegeltjes en kraaltjes koopt hij voor een grijpstuiver de arme buitenlanders”, reageerde de gevestigde, Nederlandse orde. „Ze gaven me daarmee een imago van Robin Hood”, lacht Wieberdink. „Ik ben ze er nog dankbaar voor, want daar kom ik nooit meer vanaf.”

Inmiddels wordt anders naar Sport Navigator gekeken. „Marnix heeft in drie jaar tijd veel respect gewonnen”, zegt Patrick Wouters, manager van de TVM-schaatsploeg. „Velen zagen hem aanvankelijk als een cowboy, een indringer die snel succes wilde. Maar hij heeft een lange adem en laat gewoon zien dat zijn concept werkt. Hij werkt hard en zijn ideaal is oprecht. Ik heb er wel waardering voor.”

Wieberdink kijkt verder. „Ik sta nu op een kruispunt. Om echt succesvol te kunnen zijn, zou ik graag mijn budget verruimen. De toppers redden zich wel, het gaat mij om de grote groep daaronder. Als we een eigen coach en fysiotherapeut in dienst kunnen nemen, zouden veel van onze schaatsers enorm geholpen zijn. Ik heb Chris Witty (olympisch kampioene 2002, red.) al gepolst als coach.” Dan toont hij het allereerste persbericht uit 2005. ‘Sport Navigator wil strijden tegen ongelijkheid’, staat er. „Er is niets veranderd, dat willen wij nog steeds.”

Bekijk ook de website www.sportnavigator.nl