Retour Den Haag-Brussel

Het rijkswapen uit 1907 wapen van Nederland Je maintiendrai

Grotere nagels en wildere manen

Er is alwéér kritiek op het nieuwe rijkslogo. Ditmaal heeft de Hoge Raad van Adel (adviesclub voor adelszaken en heraldiek) geadviseerd het beeldmerk aan te passen. Het logo lijkt namelijk te veel op het rijkswapen in de tijd van de Republiek der Nederlanden.

Het logo mist volgens de Hoge Raad gouden blokjes op het wapenschild, een verwijzing naar het familiewapen van Nassau. Ook ontbreekt het kroontje op het hoofd van de middelste leeuw en zijn de leeuwen niet mannelijk genoeg. De nagels en tongen zijn bijvoorbeeld te klein.

Het ministerie van Algemene Zaken vroeg de Hoge Raad zelf om advies. Het logo dat eerder werd gepresenteerd was een concept, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst.

De ontwerpers van Studio Dumbar hebben inmiddels de opdracht gekregen om het beeldmerk aan te passen. De leeuwen krijgen wildere manen en de geslachtsdelen worden geaccentueerd. In het officiële rijkswapen zijn de penissen van de leeuwen duidelijk zichtbaar, terwijl die in het nieuwe rijkslogo ontbreken.

Eerder kwam het beeldmerk al in opspraak omdat het nagenoeg een kopie bleek van het logo van Algemene Zaken. Subtiel verschil: dat logo is blauw op wit, het nieuwe rijkslogo wit op een gekleurde achtergrond. De overheid betaalde Dumbar voor dit ‘vernieuwde’ ontwerp 60.000 euro. (PV)

Haagse rotte vis en een beroepslafaard

Het was even rustig rond Geert Wilders en zijn Partij voor de Vrijheid, maar afgelopen weekend gooiden premier Jan Peter Balkenende en SP-leider Jan Marijnissen twee stenen in de vijver.

Balkenende haalde in de Volkskrant voor zijn doen hard uit naar de PVV. „Als ik zie hoe de PVV de laatste tijd het debat voert, met het pleidooi voor het verbieden van de Koran... Je kunt niet tegen moslims zijn omdat het moslims zijn. Nee, je bent tegen criminelen of tegen onhebbelijk gedrag.” Hij wees ook op de verantwoordelijkheid van de journalistiek: „Journalisten hebben Wilders hoog laten scoren onder het motto: hij maakt zichtbaar wat er leeft onder de bevolking. Maar de vraag is of hij oplossingen heeft.”

Jan Marijnissen betichtte Wilders in een toespraak op een SP-bijeenkomst van „pure discriminatie”. „Hij maakt een ongeoorloofd onderscheid tussen mensen, dat is levensgevaarlijk”.

Wilders was niet bereikbaar voor commentaar. Hij reageert niet op Marijnissen, wel op Balkenende. „Een beroepslafaard”, zei hij tegen persbureau ANP.

GroenLinks-leider Femke Halsema hekelde de uithalen. Op haar weblog schrijft ze aan ‘Geert en Jan’: „Laat ik op mijn beurt dan tegen jullie zeggen dat ik het afschuwelijk vind dat het democratische debat zo vervuilt. En dat politieke leiders zonder enige terughoudendheid of gêne elkaar uitmaken voor rotte vis.” (HS)

Sport en film, want Europa is toch één?

De Europese vlag en het Europese volkslied mochten niet in het nieuwe EU-verdrag. Maar de Europese Commissie blijft zoeken naar symbolen die kunnen bijdragen aan Europese verbroedering. En als die zoektocht onopgemerkt blijft, dan wijzen de woordvoerders van de Commissie er wel op.

Wat verbroedert meer dan sport en cultuur? Helaas zijn Europese sportploegen schaars. Golf is een uitzondering. Toen de Europese golfers de Ryder Cup wonnen, stuurde Commissie-voorzitter Barroso meteen zijn felicitaties – en een persbericht.

Cultuur dan? Inmiddels is het traditie dat Barroso’s woordvoerders aandacht vragen voor de uitreiking van de Oscars in Hollywood. Om in de stemming te komen somde één van hen vorige week al wat Europese kandidaten op: La vie en rose, Persepolis, Die Fälscher en Scaphandre et le papillon. De producenten van die films kregen samen zo’n 2,5 miljoen euro aan Europese subsidies.

Goed nieuws voor Europa: twee van de vier films wonnen een prijs. Vanmiddag volgde het persbericht. (JvdK)

Bijdragen Jeroen van der Kris, Herman Staal en Paul Vereijken