Raúl Castro doet volk van Cuba belofte bij aantreden

In zijn eerste toespraak na zijn benoeming tot nieuwe president van Cuba heeft Raúl Castro gisteren gezegd dat hij het als „prioriteit” ziet „te voldoen aan de basisbehoeften van de bevolking, zowel in spirituele als materiële zin”.

Ook zei hij dat hij „bij elke belangrijke beslissing” overleg zal plegen met zijn zieke broer Fidel (81), wiens taken hij sinds eind juli 2006 al waarnam. „Fidel is Fidel. Hij is onvervangbaar. Maar we zullen blijven strijden voor zijn ideeën, ook als hij er niet meer zou zijn.” De generaal Raúl had zich voor de gelegenheid in het pak gestoken, in plaats van zijn traditionele olijfgroene legeruniform.

Officieel koos het parlement gisteren uit zijn midden een nieuwe Staatsraad, het hoogste orgaan van de uitvoerende macht in Cuba. Voor de 31 functies in de raad waren door de partijtop evenveel kandidaten voorgedragen. De voorzitter van de raad is president (staatshoofd) en opperbevelhebber. Fidel Castro liet dinsdag weten voor het eerst sinds 1976 niet voor deze functie verkiesbaar te zijn. Hij was gisteren niet aanwezig bij de parlementszitting.

Als eerste vicepresident werd partij-ideoloog José Ramón Machado (77) gekozen. De als arts opgeleide Machado vocht in de jaren vijftig al mee in de guerrilla van de gebroeders Castro. Hij geldt als een orthodox communist. Zo kreeg hij in 2006 van Fidel, toen deze ziek werd, de verantwoordelijkheid om over het ideologische gehalte van het onderwijs te waken. Zijn benoeming is opgevat als teken dat Raúl van de partijtop weinig ruimte krijgt voor hervormingen. De vooraf meest kansrijk geachte kandidaat voor de post, de hervormingsgezinde vicepresident Carlos Lage, werd gepasseerd voor promotie.

Als nieuwe president kondigde Raúl een „herstructurering” van de overheid aan. Hij zei het aantal staatsorganisaties te willen terugdringen om met een „compactere structuur de leiding efficiënter te maken”. „Hiermee zouden we de enorme hoeveelheid vergaderingen, besprekingen, vergunningen,bemiddelingen, verordeningen, regelingen, etcetera, te kunnen terugdringen.”

In de komende weken zullen „enkele eenvoudige verboden” worden opgeheven.

Ook zal er een geleidelijk revaluatie van de Cubaanse peso plaatsvinden. Cuba heeft twee munteenheden. De peso convertible (CUC), die gelijkgeschakeld is met de dollar en nodig is in de staatswinkels. Cubanen krijgen echter uitbetaald in de ‘gewone’ peso cubano, waarvan er 24 in één CUC gaan. Luxeproducten zijn daardoor erg duur, hetgeen tot veel onvrede leidt. (AP, BBC)

Cuba: pagina 5