Ralph Nader doet weer mee

De linkse activist/politicus Ralph Nader (73) heeft gisteren aangekondigd dat hij opnieuw als een onafhankelijke, derde kandidaat aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen zal meedoen. Nader, die als advocaat naam maakte door op te komen voor de rechten van consumenten, deed in 2000 en 2004 ook mee.

In 2000 haalde hij als leider van zijn Green Party landelijk 2,7 procent van de stemmen. Democraten verweten hem dat hij daarmee de Republikein George W. Bush in het Witte Huis hielp, omdat zijn deelname vooral de Democratische kandidaat Al Gore stemmen kostte. In Florida, waar het verschil tussen Bush en Gore enkele honderden stemmen was, kreeg Nader 95.000 kiezers achter zich.

Toen hij in 2004 weer meedeed, kreeg hij vanwege deze rol van ‘spoiler’ nog maar 0,3 procent van de kiezers achter zich. Nader koos gisteren het tv-programma ‘Meet The Press’ uit om zijn besluit uit te leggen, in een poging „om het klein beetje beter verteerbaar te maken voor de mensen die er niet aan moeten denken”.

Nader stelde dat Washington „een door het bedrijfsleven bezet gebied” is, dat bevrijd moet worden. Volgens hem dragen de twee grote partijen niet de oplossingen aan die Amerika volgens hem echt vooruit zouden helpen: het terugdringen van de hoge defensie-uitgaven, het introduceren van een nationaal zorgverzekeringsstelsel en het stoppen met kernenergie. „Andersdenken is de moeder van vooruitgang en daarom heb ik besloten mee te doen aan de presidentsrace.”

De koploper in de Democratische race, senator Barack Obama, toonde zich gisteren onbezorgd over Naders besluit. „De taak van de Democratische partij is om zo aantrekkelijk te zijn dat een klein percentage stemmen voor een andere kandidaat, geen verschil maakt.” De andere kandidaat, senator Hillary Clinton noemde Naders besluit „een bevlieging”.

Ook Nader zei dat de partij van Obama en Clinton zich geen zorgen zouden moeten maken. „Als de Democraten de Republikeinen dit jaar niet inmaken, dan zouden ze gewoon hun boeltje moeten pakken, opbreken om in een andere vorm terug te komen.”

Met de deelname van Nader, die volgende week 74 wordt, is de Republikein John McCain (71) overigens niet langer de oudste kandidaat in het deelnemersveld.(AP)

Meer over de strijd om het Witte Huis: nrc.nl/race08