PSV blijft winnen, NEC verrast Heerenveen

PSV heeft met een moeizame zege tegen De Graafschap (4-1) een stap gezet richting de vierde opeenvolgende landstitel. Met nog acht speelronden te gaan behoudt de koploper in de eredivisie voetbal een voorsprong van negen punten op eerste achtervolger Ajax.

PSV kwam tegen De Graafschap op achterstand, maar in de tweede helft wist het toch nog ruim te winnen. Trainer Sef Vergoossen oordeelde dat de overwinning voor een groot deel te danken was aan inzet en strijdlust. „In de tweede helft zaten we lange tijd in een moeilijke fase. Op basis van werklust en de juiste mentaliteit knokten we ons over het dode punt heen en maakten we in de slotfase toch nog twee treffers. Dat vind ik een compliment waard”, aldus de oefenmeester die aan het eind van dit seizoen plaatsmaakt voor Huub Stevens.

PSV zag enkele achtervolgers weer puntenverlies lijden. Meest verrassend was de nederlaag van Heerenveen in het eigen Abe Lenstra-stadion tegen NEC (3-2). Door dat verlies zakt Heerenveen naar de zesde plaats in het klassement.

De Friese ploeg startte uitstekend en bouwde ondanks een rode kaart voor doelman Brian Vandenbussche wegens hands in de 20ste minuut een voorsprong uit tot 2-0. Roy Beerens en Geert-Arend Roorda zorgden voor de goals. „We bleven daarna aardig overeind, kregen zelfs kansen op de 3-0, maar aan het eind zaten we er doorheen”, zei een teleurgestelde trainer Gertjan Verbeek.

NEC kwam in de tweede helft terug tot 2-2 dankzij Jeremain Lens en Brett Holman, en in de slotminuut scoorde Youssef El-Akchaoui met een mooie vrije trap de winnende goal. Trainer Mario Been was uiteraard tevreden met de drie punten. „Het was een gekke wedstrijd met veel kansen. De rode kaart hielp ons terug in de wedstrijd. We hadden het geluk aan onze kant en misschien kregen we ook iets te veel”, erkende de NEC-coach.

Feyenoord kwam niet verder dan een 3-3 gelijkspel op het kunstgras bij Heracles Almelo. „Drie keer scoren in een uitwedstrijd zou voldoende moeten zijn”, verzuchtte Bert van Marwijk, de trainer die Feyenoord na dit seizoen verruilt voor voetbalbond KNVB, waar hij de opvolger wordt van Marco van Basten als bondscoach. „Helaas hebben we in deze wedstrijd heel slecht verdedigd. Niet alleen achterin, maar ook op het middenveld. Je moet soms de bal het stadion uitschieten om gevaar te voorkomen. Dat doen AC Milan en andere topploegen in Europa ook. Dat is professioneel. Wij deden dat niet. Daarom heb ik gemengde gevoelens.”

Feyenoord staat ondanks de matige prestaties wel derde in het klassement, op elf punten van PSV en met één punt meer dan achtervolgers FC Groningen en NAC.

Groningen had gisteren weinig moeite in de Koel met VVV-Venlo en won met 5-2. Daardoor blijft het team van Ron Jans op koers voor Europees voetbal.

De spelers en begeleiders van Vitesse probeerden de jobstijding van afgelopen week over een dreigend faillissement te verwerken door zich volledig te focussen op het voetbal, aldus coach Aad de Mos. Lange tijd bleek een goal van Theo Jansen tijdens zijn 200ste duel voor de club uit Arnhem voor de zege te zorgen, maar in de slotfase kopte Jan-Paul Saeijs Roda JC toch nog langszij: 1-1.

Ajax: pagina 14