Pelgrims in Irak doelwit aanslagen

Bagdad. Zeker veertig mensen zijn gedood en tientallen gewond geraakt bij een zelfmoordaanslag op shi`itische pelgrims in de Iraakse stad Iskandariya, ten zuiden van Bagdad. Een zelfmoordterrorist blies zichzelf op in een tent waar pelgrims op adem komen op weg naar de voor shi`ieten heilige stad Kerbala. Daar vindt het Arba`een-festival plaats, het einde van de 40-daagse rouwperiode voor de dood van imam Hussein, de kleinzoon van de profeet Mohammed. Bij een andere aanslag op pelgrims in Bagdad vielen gisteren drie doden en 49 gewonden. De afgelopen jaren zijn shi`itische pelgrims vaker het doelwit van aanslagen geweest. Daarom zijn er in Kebala strenge veiligheidsmaatregelen genomen. Voertuigen mogen via grote toegangswegen de stad niet in, er zijn overal observatieposten opgezet en gewapende patrouilles lopen door de honderdduizenden mensen die naar de stad zijn gekomen.