Palestijnen vormen menselijke keten

Duizende Palestijnen, hoofdzakelijk scholieren, zijn vanochtend begonnen een menselijke keten te vormen aan de grens met Isrraël om te protesteren tegen de Israëlische economische blokkade van de Gazastrook. Israël heeft extra militairen en politieagenten naar de grens gestuurd. De Israëlische autoriteiten hebben laten weten in laatste instantie, bij een bestorming van de grens, bereid te zijn met scherp op de demonstranten te laten schieten.

De betoging is georganiseerd door het Volkscomité tegen de belegering van Gaza, die wordt geleid door medestanders van de moslimfundamentalistische Palestijnse organisatie Hamas. Vertegenwoordigers van Hamas – dat sinds vorig jaar juni de alleenheerschappij heeft in de Gazastrook, marcheerden mee in de voorste linies van de demonstratie.

Overigens heeft Hamas vooraf laten weten géén bestorming van de grens in de zin te hebben. Het gaat om een „schreeuw van alarm opdat de wereld reageert”, aldus organisator Jamal al-Khoudari. Eerder werd wél de grens met Egypte bestormd, waarna de inwoners van de Gazastrook dagenlang massaal gingen inkopen doen in het buurland.

De grensovergangen tussen Israël en de Gazastrook zijn sinds juni zo goed als permanent gesloten. Om Hamas ertoe te dwingen een einde te maken aan de raketbeschietingen vanuit het gebied op Israël, heeft Jeruzalem ook de levering van brandstof, stroom en humanitaire goederen beperkt. Dat heeft geleid tot tekorten aan sommige basisproducten en stroomonderbrekingen.

Vannacht werden bij twee afzonderlijke Israëlische luchtaanvallen drie leden van de militaire vleugel van Hamas in de Gazastrook gedood, aldus Hamas. Israël bevestigde de aanvallen. (AFP)