Overige films

Y aura-t-il de la neige a noël? (Sandrine Veysset, 1996, Frankrijk). Tijdens het kijken naar het dromerige debuut van Veysset over het harde leven op een Zuid-Franse boerderij wordt de kijker het achtste kind van een formidabele moeder die er al zeven heeft. Uitgelegd wordt er niets, maar wel gespeeld in het hooi, gewerkt op het veld en geknuffeld tussen de vale dekens. TV5, 18.30-19.55u.

Italian Job (F. Gary Gray, 2003, VS/Engeland/Frankrijk). Gelijknamig Brits misdaadavontuur uit 1969 vormde inspiratiebron voor wat maar geen Ocean’s Eleven wil worden. Na een perfecte goudroof in Venetië belazert Edward Norton zijn medeboeven, onder wie Mark Wahlberg en Donald Sutherland. Die zinnen dus op wraak. Hoogtepunt is een achtervolgingsscène met Mini’s, al maken de Mini’s op de trappen van Turijn toch iets meer indruk dan die in de metrobuizen van Los Angeles. SBS6, 20.30-22.40u.

Trois couleurs: rouge (Krzysztof Kieslowski, 1993, Frankrijk/Polen/Zwitserland). Slot van Kieslowski’s naar de Franse vlag vernoemd drieluik gaat net zo min over Broederschap als de eerdere delen over Vrijheid of Gelijkheid handelden. De film heeft veel weg van een tractaat over toeval, wekt op virtuoze wijze de indruk het leven in volle vaart te betrappen, maar valt door de mand als een verzameling betrekkelijk banale bedenksels, vermomd als grote mysteriën. Met Irène Jacob, Jean-Louis Trintignant. Arte, 21.00-22.35u.

White Man’s Burden (Desmond Nakano, 1995, VS). De vertrouwde rolverdeling tussen blank en zwart wordt consequent op zijn kop gezet in dit bescheiden speelfilmdebuut. De ontslagen fabrieksarbeider John Travolta belandt in de goot en kidnapt uit wanhoop de geprivilegieerde zwarte Harry Belafonte. BBC1, 0.55-2.20u.