‘Ook Britse fiscus kocht informatie’

Na de Duitse belastingdienst begint ook de Britse fiscus een onderzoek naar inwoners met geheime bankrekeningen in Liechtenstein. Dat meldde de Britse krant The Sunday Times gisteren. Volgens de BBC heeft de Britse belastingdienst een bericht in de Times bevestigd dat het een informant betaalde voor informatie over Britten met een bankrekening in Liechtenstein. De Times meldt dat hiervoor 100.000 pond werd overgemaakt. Met de gegevens zou een onderzoek worden begonnen naar zo’n 100 Britten die de nationale belastingheffing ontduiken.

Staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën, CDA) adviseert Nederlanders met spaargeld in het dwergstaatje zich te melden bij de Belastingdienst. Hij deed zijn oproep gisteren in televisieprogramma Buitenhof. Volgens de staatssecretaris kunnen spijtoptanten een flinke boete voorkomen, omdat er voor hen een inkeerregeling bestaat. Als mensen ontdekt worden en een brief van de FIOD-ECD ontvangen, is het te laat, aldus de staatssecretaris. Hij zei te verwachten dat de Duitse belastingdienst spontaan gegevens aan opsporingsdienst FIOD-ECD zal verstrekken als zij informatie over Nederlandse belastingontduikers bezit.

Eerder deze maand begon de Duitse belastingdienst een onderzoek naar honderden Duitsers nadat de nationale inlichtingendienst BND voor miljoenen euro’s een cd-rom met documenten van een informant had gekocht. Die was in dienst geweest van de Liechtensteinse LGT Bank. Een van de prominente Duitsers van wie de naam op cd-rom voorkwam is Klaus Zumwinkel, de inmiddels vertrokken topman van Deutsche Post. Inmiddels zou de Duitse BND ook over informatie beschikken van cliënten van nog minstens een andere bank in Liechtenstein.

Ex-FIOD-rechercheur Ton Apeldoorn zei vorige week te verwachten dat de Belastingdienst snel „met veel bombarie” invallen zal doen bij bekende Nederlanders met rekeningen in Liechtenstein. Forensisch expert Cees Schaap zei ervan overtuigd te zijn dat de Duitsers ook over Nederlandse namen beschikken. Volgens hem is Liechtenstein „heel populair” bij vermogende Nederlanders.