Olympus E3 met 12-60 mm lens

De Olympus E3 is een 10 megapixel spiegelreflexcamera met opvallende handigheden, zoals het kantelbare en uitklapbare lcd-scherm (2,5 inch) en Live View – de functie waarmee je ook door een spiegelreflex toch een preview op het lcd-scherm krijgt. Bij het testmodel zit een optionele externe accu, die het toestel nog zwaarder maakt dan het al

olympus_e3.jpgDe Olympus E3 is een 10 megapixel spiegelreflexcamera met opvallende handigheden, zoals het kantelbare en uitklapbare lcd-scherm (2,5 inch) en Live View - de functie waarmee je ook door een spiegelreflex toch een preview op het lcd-scherm krijgt. Bij het testmodel zit een optionele externe accu, die het toestel nog zwaarder maakt dan het al is. Toch ligt de Olympus prettig in de hand. De menu-instellingen vergen wel een dagje wennen en sommige knopjes zijn wat priegelig om ze blindelings te kunnen vinden tijdens het fotograferen.

 

E3_60mm.jpgE3_12mm.jpgVoor een korte test mocht de E3 een weekendje uit naar het Sauerland. Daar bleek behalve de goede handelbaarheid vooral de meegeleverde zoomlens (12-60 mm) indruk te maken. Dat is een ideaal zoombereik voor makelaars, want met zo’n groothoek maak je van elk achterkamertje een balzaal. Voor een indruk van het zoombereik: kijk naar deze - verkleinde - foto’s die met automatische instellingen zijn genomen: volledig ingezoomd (links, 60 mm, 1/160, f/8,0) en uitgezoomd (rechts, 12 mm, 1/160, f/9,0).
Is de E3 een koopje? Niet echt. De adviesprijs van de body is bijna 1.700 euro; met die mooie 12-60 mm lens kom je op zo’n 2.800 euro uit. Gelukkig: op internet kost deze fraaie combinatie nu tussen de 2.200 en 2.400 euro.

  • Sluitertijd tot 1/8000 seconde
  • 5 fps
  • iso 100-3200
  • Dubbele geheugenslots (CF en xD)
  • Ingebouwde beeldstabilisatie
  • Snelle 11 punts Autofocus
  • Fourthirds-standaard
  • Lees ook de uitgebreide test van deze camera op dpreview.com
    • Marc Hijink