Oeganda sluit wapenstilstand met rebellen

De regering van Oeganda en de rebellenbeweging Verzetsleger van de Heer zijn zaterdag een permanent staakt-het-vuren overeengekomen. Het akkoord maakt de weg vrij voor een definitief vredesverdrag dat volgens de partijen deze week nog kan worden ondertekend.

Oeganda onderhandelt sinds 2006 met het Verzetsleger van de Heer (LRA) over een einde aan de opstand die uitbrak na het aantreden van president Yoweri Museveni in 1986. De LRA verzet zich tegen Museveni omdat hij de belangen van Noord-Oeganda zou veronachtzamen. De rebellen, onder aanvoering van Joseph Kony, zijn berucht om het werven van kinderen als soldaten en seksslaven. De strijd heeft tienduizenden levens gekost, zeker 2 miljoen mensen zijn uit hun huizen verdreven.

In 2006 sloten beide partijen een tijdelijke wapenstilstand die sindsdien enkele keren is verlengd, hoewel de gewelddadigheden nooit volledig zijn geëindigd. Vorige week kwamen de onderhandelingen plotseling in een stroomversnelling. Kampala heeft de LRA tot komende donderdag de tijd gegeven om een definitieve overeenkomst te sluiten.

„Het is het einde van de oorlog”, verklaarde Joaquim Chissano, gezant van de Verenigde Naties en ex-president van Mozambique, zaterdag in Juba in Zuid-Soedan waar de onderhandelingen plaatsvinden. Onderhandelaars van de regering en de LRA zeiden eveneens te verwachten dat deze week een definitief akkoord zal worden getekend.

Het zaterdag bereikte deelakkoord was het derde binnen een week tijd. Het akkoord verbiedt de LRA nieuwe rekruten te werven of zich opnieuw te bewapenen. Rebellen kunnen zich voor hun demobilisatie verzamelen in een afgebakende zone in Zuid-Soedan die bewaakt zal worden door Soedanese militairen.

Vrijdag kwamen Oeganda en de LRA overeen dat de rebellen na demobilisatie in aanmerking komen voor functies binnen regering, leger en de diplomatieke dienst van Oeganda. Bovendien zegde Kampala geld toe voor de ontwikkeling van Noord-Oeganda waar de LRA zijn oorsprong heeft.

Dinsdag werd een groot struikelblok uit de weg geruimd toen beide partijen de oprichting overeenkwamen van een speciale rechtbank die zich gaat buigen over de misdaden begaan tijdens de rebellie. Oeganda en de LRA creëren zo een alternatief voor het Internationale Strafhof in Den Haag (ICC) dat arrestatiebevelen heeft uitgevaardigd tegen enkele kopstukken van de LRA onder wie voorman Kony. De LRA-leiders hebben altijd gezegd dat ze geen definitief vredesverdrag zullen tekenen voordat Oeganda het ICC zo ver krijgt om de arrestatiebevelen in te trekken. (Reuters, AP, BBC)