NEC verrast Heerenveen in kansenrijke wedstrijd

NEC heeft gistermiddag voor een verrassing gezorgd door SC Heerenveen in het eigen Abe Lenstra-stadion met 3-2 te verslaan. Youssef El-Akchaoui was de gevierde man door in blessuretijd een vrije trap binnen te schieten voor NEC. De thuisclub speelde ruim een uur met een man minder, nam desondanks een 2-0 voorsprong, maar moest zich in de slotfase toch gewonnen geven. Door het verlies zakte Heerenveen naar de zesde plaats op de ranglijst.

Trainer Gertjan Verbeek was teleurgesteld na de nederlaag. „Zoals vaker dit seizoen zijn we goed gestart maar sneu geëindigd in een thuiswedstrijd.” De rode kaart voor doelman Brian Vandenbussche, na ruim twintig minuten wegens hands, was een domper maar was volgens Verbeek terecht. „We bleven daarna aardig overeind, hadden kansen op 3-0, maar aan het einde zaten we er doorheen. Jammer dat je dan nog verliest door zo’n fantastische vrije trap.”

Collega-trainer Mario Been was zeer tevreden met de winst. „Het was een gekke wedstrijd, met veel mogelijkheden en kansen. De rode kaart hielp ons in de wedstrijd. We hadden het geluk ook aan onze kant. Misschien kregen we iets te veel.”

Heerenveen begon het duel flitsend en kwam binnen twee minuten op 1-0 door Roy Beerens, waarna NEC voor de aanval koos. Na het wegsturen van doelman Vandenbussche trok Heerenveen opvallend genoeg het initiatief weer naar zich toe. Dat resulteerde binnen het halfuur in de 2-0 van Geert-Arend Roorda. Na de rust had Heerenveen-spits Gerald Sibon het duel moeten beslissen, maar hij miste tweemaal in kansrijke positie. NEC kwam via Lens terug tot 2-1, Brett Holman maakte gelijk en El-Akchaoui was met zijn fraaie vrije trap de matchwinnaar.

Schrale troost voor de Friezen was dat het clubrecord van 66 doelpunten uit het seizoen 1995/1996 gisteren werd verbeterd tot 68 goals, met nog acht wedstrijden te gaan. (ANP)