Nader doet gooi naar Witte Huis

Ralph Nader (73) heeft gisteren aangekondigd dat hij opnieuw als een derde, onafhankelijke kandidaat aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen wil meedoen. Nader, die als advocaat naam maakte door op te komen voor de rechten van consumenten, deed de afgelopen twee races in 2000 en 2004 ook mee. In 2000 haalde hij als leider van de Green Party 2,7 procent van de stemmen. Veel Democraten verwijten hem dat hij daarmee de Republikein George W. Bush aan een overwinning hielp omdat Nader zijn stemmen vooral weghaalde bij de Democratische kandidaat Al Gore. Het verschil tussen Bush en Gore was dat jaar heel klein. In 2004 haalde Nader nauwelijks stemmen. Gisteren noemde Nader de hoofdstad Washington „door het bedrijfsleven bezet gebied”. Volgens hem komen de huidige kandidaten niet voldoende op voor de bevolking. (Reuters)