Micha Kat wint kort geding van NRC over publicatie op web

Amsterdam. De journalist Micha Kat mag op internet in provocerende vergelijkingen over NRC Handelsblad en een wetenschapsjournalist van deze krant schrijven. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vorige week bepaald, nadat de krant een kort geding tegen Kat had aangespannen.

Kat had geschreven dat de krant bijwerkingen van het geneesmiddel Rimonabant zou hebben verzwegen en zo ”een misdadige poging [heeft] gedaan [de] lezers te vergiftigen en tot zelfmoord te drijven”.

Volgens de rechter was Kats stijl weliswaar provocerend en ongenuanceerd, maar niet onrechtmatig. Voor de doorsnee lezer van Kats website zou duidelijk zijn dat diens vergelijkingen ”niet letterlijk moeten worden opgevat en niet serieus genomen kunnen worden”.

De rechter oordeelde verder dat een oorspronkelijke versie van Kats stuk onrechtmatig was. In die versie had hij de krant crimineel genoemd. Ook maakte hij daarin een vergelijking met nazi-arts Josef Mengele. Kat wijzigde deze passages na een sommatie. De krant vond die wijzigingen niet ver genoeg gaan.

Lees het gehele vonnis op: nrcnext.nl/links