‘Mentaal kan ik wat steun gebruiken’

Dennis Bekkers gaat als enige Nederlandse taekwondoka naar Peking. Zaterdag won hij de NK.

Taekwondoka Dennis Bekkers (27) heeft zaterdag in Eindhoven voor de vierde keer de Dutch Open gewonnen in de gewichtsklasse tot 67 kilogram. Hij was vorige maand de enige Nederlander die een olympisch startbewijs behaalde bij het kwalificatietoernooi in Istanbul. Volgens zijn coach Louis van Esch wordt Bekkers, lid van de Defensie Topsportselectie, de eerste Nederlander die een olympische medaille wint in de stijlvolle, van oorsprong Koreaanse vechtsport.

Hoe was de tegenstand?

Dennis Bekkers: „De Dutch Open staan goed aangeschreven op de internationale taekwondokalender. Dit jaar was het deelnemersveld wat minder dan anders, doordat het bijna overlapt met het olympische test event in Peking. Maar het geeft altijd vertrouwen om in eigen land een toernooi te winnen.”

Hoe reëel is de kans op een olympische medaille in augustus?

„Het is leuk als je coach zoiets zegt. Dat betekent dat hij vertrouwen in je heeft. Het is zeker niet onmogelijk, maar ik weet dat het deelnemersveld sterk zal zijn. Fysiek ben ik in orde, maar mentaal kan ik nog wel wat steun gebruiken. Ik stel me vaak op als de underdog en doordat ik net ben hersteld van een blessure zit de twijfel in mijn hoofd. Dan vecht ik nog te veel op safe. Ik ga er vanuit dat ik in Peking het maximale uit Dennis Bekkers zal halen.”

Wat is de bijdrage van de nieuwe Koreaanse bondscoach Soung Dae Sung?

„Het gaat gelukkig iets beter. Hij sprak alleen Koreaans en Spaans toen hij in november begon. Nu kan hij ook al een beetje Nederlands en Engels. Eigenlijk praten we alle talen door elkaar om elkaar te begrijpen, maar sport is gelukkig universeel.”