Krajicek kan na zege van Llodra weer even lachen

Llodra verrassende winnaar van de 35ste editie van het World Tennis Tournament.

Krajicek was altijd een groot voorbeeld van de Fransman.

Richard Krajicek kon er achteraf wel om lachen. De toernooidirecteur van het World Tennis Tournament die de hoop had gekoesterd om gravelkoning Rafael Nadal als winnaar te kunnen begroeten, moest de Wim Buitendijk trofee gisteren uitreiken aan servicevolleyspecialist Michael Llodra. De 27-jarige Fransman logenstrafte het denkbeeld dat een aanvallende speelstijl op de langzame indoorbaan van Rotterdam niet zou kunnen lonen. De linkshandige Llodra versloeg de Zweedse baseliner Robin Söderling in drie sets: 6-7, 6-3 en 7-6. „Mijn naam komt nu te hangen tussen voormalige winnaars als Goran Ivanisevic en Richard Krajicek. Tennissers die voor mij vroeger als voorbeelden golden”, sprak Llodra na afloop. „Een week geleden had ik alleen nog maar kunnen dromen van een titel hier.”

Llodra behoorde vooraf zeker niet tot de droomkandidaten van Krajicek. Hij stond aanvankelijk zelfs te laag op de wereldranglijst om rechtstreeks toegelaten te kunnen worden. Pas na afzeggingen van Novak Djokovic, Jo-Wilfried Tsonga en Gaël Monfils kwam er een plekje vrij in het hoofdtoernooi voor de nummer 58 van de wereld. Tennissers als Llodra en Söderling (nummer 59 van de wereldranglijst) kunnen vooraf geen startgeld eisen. Ze kwamen op eigen initiatief naar het toernooi dat pronkte met wereldtoppers als Rafael Nadal, Andy Murray, Marcos Baghdatis, Nikolai Davidenko, Michael Joezjni, Tomas Berdych, David Ferrer, Juan Carlos Ferrero en Lleyton Hewitt.

Llodra stond op de tweede dag van het toernooi al even in de schijnwerpers als de man die een einde maakte aan de tennisloopbaan van Raemon Sluiter. Die partij bleek achteraf het begin van een imponerende reeks die gisteren eindigde met zijn derde proftitel. Op het toernooi waar alle topspelers nog voor de kwartfinales werden uitgeschakeld, greep Llodra zijn kans. Tegen de moderne tenniswetten in maakte hij in partijen tegen Nikolai Davidenko, Robin Haase, Ivo Karlovic en Robin Söderling steeds zo snel mogelijk de gang naar het net. De tegenstanders kregen bijna geen grip op de tennisser, die als een van de weinigen in het profcircuit nog servicevolley speelt.

De toeschouwers in het volgepakte Ahoy kregen gisteren niet de verwachte wereldtoppers te zien, maar mochten met een aanvallende en een verdedigende tennisser vooraf wel de hoop koesteren op een aantrekkelijke finale. Maar zelfs dat was Krajicek niet gegund. De vermoeide Llodra en de nerveuze Söderling stonden twee uur en acht minuten op de baan, maar het aantal lange slagenwisselingen bleef zeer beperkt. De twee tennissers konden de toppers niet doen vergeten. Llodra verontschuldigde zich na afloop bijna voor zijn zegereeks in Ahoy. „Als de mensen mijn naam op de boarding tussen de winaars zien staan zullen ze misschien wel verbaasd zeggen: ‘Llodra wie is dat dan?”

Krajicek sprak na afloop op geforceerde wijze over „een fantastische finale met hoogstaand tennis”. „Daarbij hebben we met bijna 105.000 toeschouwers het op één na hoogste bezoekersaantal ooit getrokken. Al met al is de jubileumeditie succesvol verlopen”, wilde de toernooidirecteur het publiek doen laten geloven.

De 35ste editie van het World Tennis Tournament gaat echter vooral de geschiedenis als het toernooi waarin de toppers wel naar Rotterdam kwamen, maar onder de maat presteerden. Llodra was de laagst gekwalificeerde winnaar van Ahoy sinds Anders Jarryd in 1993. Volgend jaar behoort ‘Rotterdam’ tot een van de tien toernooien met een nieuwe zogenoemde 500-status. Krajicek zal over twaalf maanden niet meer lachen als een servicevolleyspecialist er opnieuw tegen alle verwachtingen in met de hoofdprijs vandoor gaat.

    • Koen Greven