Kalkoen ironiseert Euro-Songfestival

Ierland stuurt dit jaar een kalkoen naar het Eurovisie Songfestival. Dustin the Turkey, een handpop die met krassende stem grappen maakt en parodistische liedjes zingt, kreeg zaterdag de meeste stemmen bij de Ierse nationale finale voor het festival.

Zijn nummer heet Irelande douze points en steekt niet alleen de draak met het evenement, maar ook met Ierland zelf. Volgens de tekst heeft de wereld veel aan het land te danken: Guinness, de popgroep Westlife en 800 jaar oorlog. Maar ook Riverdance, waarvoor de zingende kalkoen zijn excuses aanbiedt.

Dustin the Turkey is al sinds 1990 een populair satirisch verschijnsel in Ierland. De vervaarlijk ogende pop – te zien en te horen op YouTube – wordt bediend door de komiek Johnny Morrison, die het dier ook zijn Muppets-achtige stem heeft gegeven. Niet elke Ier is echter even enthousiast over zijn uitverkiezing. De zangeres Dana, die in 1970 het Eurovisie Songfestival won, zei zaterdag dat Ierland beter af zou zijn als het land niet meer aan het festival meedeed. Ierland heeft zeven keer gewonnen (meer dan enig ander land), maar moet het de laatste jaren steeds afleggen tegen Oost-Europese landen, net als alle andere traditionele deelnemers uit het westen. Vorig jaar eindigde Ierland zelfs als laatste.